Amnesty International eist afschaffen lijfstraffen Maleisie

Ophef in Maleisië over lijfstraffen nu een moslimmoeder van een 2-jarig kind veroordeeld is tot zes slagen straf voor het drinken van alcohol. Jaarlijks krijgen duizenden mensen in Maleisië stokslagen. De maatregel neemt volgens Amnesty International inmiddels ‘epidemische proporties aan.’

Op moord, verkrachting en andere ernstige misdaden staan stokslagen, maar de slagen met een dunne stok of een rietje geven littekens en geestelijke schade, zegt de mensenrechtenorganisatie. Het is niet de eerste keer dat Amnesty International de noodklok luidt.  De organisatie eist dat de Maleisische regering per direct stopt met het uitvoeren van deze straf. In elke zaak die de mensenrechtenorganisatie onderzocht, leidde de straf tot foltering. Dit is ten alle tijde verboden.   

In 2002 bepaalde het Maleisisch parlement dat stokslagen ook gegeven kunnen worden aan overtreders van de Immigratiewet. Tienduizenden buitenlanders zijn op die manier al gestraft. Dit is slechts een ‘onderschatting’ volgens Amnesty International.

De straf leidt volgens de mensenrechtenorganisatie tot misbruik, omdat politieagenten een bonus krijgen voor elke slag die ze uitvoeren. Op die manier kunnen ze hun inkomen verdubbelen. Voor wie het een geruststelling is: er zijn zaken bekend van agenten die bewust zachter slaan of missen. De stokslagen worden in principe alleen toegediend door mannen die daar een speciale training voor hebben gevolgd.

Lees ook:Amnesty International: Dag van de Mensenrechten in teken van Myanmar
Lees ook:Amerikaan loopt kans op stokslagen vanwege verlopen visum
Lees ook:Stemdag Myanmar van start
Lees ook:Overheid Maleisie eist aanpassing concert Adam Lambert
Lees ook:Thais echtpaar verbreekt wereldrecord zoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.