Categorie: "Laos"

Van Noord-Thailand naar Laos over het water

De leukste manier om van Noord-Thailand naar Laos te reizen is per boot. Te boeken bij een van de vele reisbureautjes in Chiang Mai of Chiang Rai.

 

In het noorden van Thailand, in het grensplaatsje Chiang Khong, stap je op de boot en het duurt niet lang voordat je de grens over gaat en in Laos bent. Vanaf het grensplaatsje Huay Xai reis je over de rivier de Mekong verder naar Luang Prabang, een van de mooiste plaatsen van Laos. Dit is een reis van maar liefst twee dagen, maar gelukkig valt er onderweg genoeg te zien.

Meer zetels parlement Laos

Wanneer wij Koninginnedag vieren gaan de Lationanen naar de stembus. Niet dat de Laotianen iets te kiezen hebben, want naar alle verwachting wint de Communistische Partij op 30 april. De enige partij van dit Zuidoost-Aziatische land is al 35 jaar aan de macht. Toch lijkt er iets veranderd te zijn nu het aantal parlementszetels is uitgebreid van 115 naar 132.

Volgens de nationale assemblee is dat nodig om het land sociaal-economisch te verbeteren. ‘Meer zetels betekent een toename van kennis en vaardigheden voor het volgende parlement’, aldus de vice-voorzitter van Buitenlandse Zaken.

Eerste priesterwijding Laos in 30 jaar tijd

Een historische gebeurtenis in Laos. Pierre Buntha Silaphet is daar als gewijd priester. Als je je afvraagt waarom dat bijzonder is. Nou, de laatste priesterwijding was een kleine 30 jaar geleden. Afgelopen weekend vond zijn inwijding tot priester plaats.

Bij de ceremenonie waren ongeveer duizend gelovigen en andere geïnteresseerden aanwezig. Silaphet zou eigenlijk 12 december vorig jaar ingewijd worden, maar dat werd vanwege veiligheidsredenen uitgesteld.

Een van weinige katholieke kerken in Laos (Foto: R. Jacques)

 

Laonees vermoord zwangere vrouw voor loterij

Laonees vermoord zwangere vrouw voor loterij (Foto: Luigizanasi)

Dit is wel heel luguber. Een man uit de noordoostelijke provincie Xieng Khuang in Laos heeft zijn zwangere vrouw vermoord. Hij wilde de foetus gebruiken als geluksamulet. Niet voor een spirituele reden, maar een materiéle: hij hoopte zo de loterij te winnen. De man ging op 3 januari met zijn vrouw de bossen in. Daar zou hij haar van achteren hebben aangevallen en vermoord hebben met een bijl.

Laos opent dinsdag aandelenbeurs

Laos opent dinsdag een aandelenbeurs (Foto: CIA)

Laos opent een aandelenbeurs. Het comministische land wil hiermee zijn grootste ondernemingen van meer kapitaal voorzien. Op die manier wordt de economie van een van de armste landen in de wereld gestimuleerd. De aandelenbeurs wordt gevestigd in de hoofdstad Vientiane.

De eerste tijd zal de beurs alleen de aandelen van de twee grootste staatsbedrijven verhandelen: Electricite du Laos Generation Company en Banque Pour Le Commerce Exterieur Lao.

Oud-guerillaleider Vang Pao uit Laos gestorven

Oud-guerillaleider Vang Pao in zijn jongere jaren. Pao is afgelopen donderdag op 81-jarige leeftijd in de VS overleden (Foto: Gazpacho)

De vroegere leider van Hmongvolk in Laos, generaal Vang Pao, is afgelopen donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. De oud-leider overleed in een ziekenhuis in Californië, Amerika. In de jaren ’60 en ’70 was Pao de leider van een guerrillaleger. Met duizenden mensen streed hij met hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst de CIA tegen Laotiaanse communisten.

Nederlander krijgt onderscheiding voor waterpompprogramma Filipijnen

(De Nederlander Auke Idzenga heeft de BBC World Challenge gewonnen met zijn rampomp in de Filipijnen)

De op de Filipijnen woonachtige Nederlander Auke Idzenga heeft de Britse BBC World Challenge gewonnen. Met zijn waterpompprogramma heeft hij 20 duizend dollar gewonnen. Aan de prestigieuze innovatieprijs deden twaalf mensen mee. De BBC World Challenge is een jaarlijkse wedstrijd waarbij projecten die bijdragen aan het verbeteren van de leefwereld een onderscheiding krijgen. Idzenga is de uitvinder

Zeldzaam zoogdier gevonden in Laos

Goed nieuws! In Laos is een bijzonder zoogdier gevonden. Het beest leidt een nogal mysterieus bestaan, want er zijn maar een paar foto’s die het bestaan van de Saola

De saola, een bijzonder zoogdier, werd vorige maand in Laos door dorpelingen tijdens de jacht gevonden (foto: siliculture/wikimedia commons)

bevestigen. Ook  is er nog nooit een bioloog geweest die het beest in het wild heeft gezien.