Stemdag Myanmar van start

Myanmar maakt vandaag de gang naar de stembus. Rond zes uur vanochtend openden de stemlokalen. Naar verwachting zullen ongeveer 30 miljoen mensen voor het eerst in twintig jaar hun stem uitbrengen. Krijgen de oppositiepartijen van Myanmar en het westen gelijk en zullen de verkiezingen niet eerlijk verlopen?

Deze video van Amnesty International gaat over de verkiezingen:

 

 Het militaire regime  zegt dat de verkiezingen ‘vrij en eerlijk’ zullen verlopen, maar de oppositiepartijen hebben er geen vertrouwen in. De twee belangrijkste oppositiepartijen van het land beschuldigen het huidige regime van fraude, omkoping en bedreiging. Ze zouden voortijdig illegaal stemmen en machtigingen hebben verzameld. Het westen noemt de verkiezingen een schijnvertoning.

De partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, de belangrijkste oppositiepartij van Myanmar, de NHD (Nationale Liga voor Democratie) boycot de verkiezingen. Volgens de partij is de kieswet oneerlijk. De partij van Suu Kyi won twintig jaar geleden, in 1990, de verkiezingen. De uitslag werd echter nooit door het militaire regime erkend.

Myanmar wil geen pottekijkers bij de verkiezingen. Buitenlandse media en waarnemers zijn niet welkom. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties heeft begin dit jaar al gezegd dat hij teleurgesteld en gefrustreerd is over de verkiezingen in Myanmar, omdat militaire leiders een kwart van de zetels in het parlement hebben gereserveerd. Ze omzeilen de wet door leiders af te laten treden en als burgers mee te laten doen met de verkiezingen.

Ook Amnesty International beschrijft de verkiezingen als een schijnvertoning.  De mensenrechtenorganisatie zegt dat Myanmar rechten heeft geschonden die nodig zijn om eerlijke verkiezingen te houden. Het militaire regime heeft in maart dit jaar nieuwe wetten en richtlijnen ingevoerd. Zo wordt de oppositiepartijen de mond gesnoerd.   

De partij Eenheid, Solidariteit en Ontwikkeling zullen naar verwachting de meeste zetels in het parlement krijgen, omdat zij pro-junta zijn. In totaal nemen 37 partijen deel aan de verkiezingen en hebben 3071 mensen zich verkiesbaar gesteld.

Lees ook:Partij Suu Kyi doet voorlopig niet mee met verkiezingen
Lees ook:Legerpartij Myanmar claimt verkiezingsoverwinning
Lees ook:Advocaten sceptisch over vrijlating Aung San Suu Kyi
Lees ook:Reacties verkiezingen Myanmar niet positief
Lees ook:BN’ers vragen met commercial aandacht voor Myanmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.