Categorie: "Indonesie"

RECEPT – De lekkerste nasi goreng

Nasi goreng, oftewel gebakken rijst, is in Nederland net zo ingeburgerd als hutspot en erwtensoep. En het goede nieuws voor Nederlanders die op reis gaan naar Zuidoost-Azië, is dat het in vrijwel de hele regio een erg populair gerecht is. De Indonesische versie, traditioneel geserveerd met een gebakken eitje, vind ik persoonlijk het lekkerst.

RECEPT – Indonesische spekkoek

Spekkoek is een typische Indonesische lekkernij, die vaak gemaakt wordt voor speciale gelegenheid. Hoewel de naam anders doet vermoeden is spekkoek, ofwel kue lapis, heerlijk zoet en komt er geen spek aan te pas. De koek werd vernoemd naar de vleessoort vanwege de laagjes die een beetje doen denken aan doorregen spek. Je moet er even een uur voor reserveren, maar dan heb je wel een heerlijke zelfgemaakte spekkoek!

REVIEW – Okawati Hotel in Ubud, Bali

Ontbijten op je balkon. Beeld: Elske Swets

‘s Ochtends wakker worden op je eigen balkon met uitzicht op de rijstvelden, terwijl je geniet van de lekkerste versgebakken banana pancakes.

Daarna een lekker duik in het zwembad en rustig plannen maken voor de rest van de dag; wordt het een wandeling door de rijstvelden? Een bezoek aan een van de vele prachtige tempels in de omgeving, of toch een fietstocht vanaf de Batur-vulkaan? An ordinary day in het Okawati Hotel in Ubud, een van de gezelligste plaatsjes van Bali.

REVIEW – ViaVia in Jogjakarta, Java

Verborgen Tempel. Beeld: Elske Swets

ViaVia is zo’n plek die je doet besluiten toch nog maar een dagje te wachten voordat je verder reist. Een oase van rust in de hectische en drukke stad Jogjakarta, een plek waar reizigers en expats samenkomen en waar je het liefst meerdere keren per dag terugkomt voor een koffie, een vers vruchtensapje of een maaltijd.

REVIEW – Restaurant Mozaic in Ubud, Bali

Zodra je Mozaic binnenkomt via de authentieke Balinese poort, weet je dat je goed zit. Het interieur van het restaurant is een mooie mix van traditionele Balinees vermengd met moderne elementen.

 

Blijf echter niet te lang binnen zitten, want de echte charme van dit restaurant is de grote, tropische tuin waar je romantisch dineert tussen de zacht verlichte bomen.

 

Net als het interieur is ook de keuken een mix van moderne Franse fushion met Aziatische elementen.

COUNT DOWN – De vijf mooiste stranden van Bali

Wie naar Bali gaat met de gedachte aan idyllische verlaten witte stranden met wuivende palmbomen en een zacht ruisende zee, kan bedrogen uitkomen. Bali is een enorm populaire toeristenbestemming en aangezien de meeste toeristen in een hotel zo dicht mogelijk aan zee willen zitten, domineren de grote hotels vaak je uitzicht en zijn de stranden vol.

 

Met zijn ruige zee is Bali een waar surfers-paradijs, maar de iets minder actieve strandliefhebber moet iets beter zoeken naar zijn droomstrand. Maar geen nood, rol je handdoekje uit op één van de volgende stranden en geniet alsnog van het op-een-onbewoond-eiland-gevoel.

Indonesische Playboy-hoofdredacteur op vrije voeten

Playboy-hoofdredacteur van Indonesië, Erwin Arnada is weer op vrije voeten. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot twee jaar cel, maar de rechtbank heeft zijn straf ongedaan gemaakt. De Indonesische Playboy gaat lang niet zo ver als het tijdschrift in andere landen. Zo staan in deze editie van het mannenblad geen naakte vrouwen.

Islamitische activisten denken daar anders over. Zij vinden dat Arnada onfatsoenlijke foto’s publiceerde. Het tijdschrift zou schadelijk zijn voor de moraal van het grootste islamitische land ter wereld. De rechtbank vond uiteindelijk de vrijheid van meningsuiting belangrijker

Zegveld: ‘Nederlandse massamoord Indonesië verjaard niet’

Liesbeth Zegveld, de advocaat die de families vertegenwoordigt van de nabestaanden die in 1947 in het Indonesische dorpje Rawagedeh vermoord zijn door Nederlandse militairen, zegt dat hun claim niet verjaard is. Ze gaf vandaag een stuk van haar pleidooi prijs op Radio 1.

Nederlandse militairen zetten in 1947 alle mannen van het dorp op een rij en executeerde ze vervolgens. Daarbij kwamen 150 tot 400 mannen om het leven. Nabestaanden eisten tientallen jaren later een schadevergoeding. De landsadvocaat oordeelde in 2008 dat ze te laat zouden zijn, omdat hun claim verjaard zou zijn.

Zegveld denkt hier anders over:”De nabestaanden hebben jaren onder een koloniaal racistisch systeem geleefd. Ze hadden geen toegang tot het recht.” Ze vindt dan ook oneerlijk om nu te zeggen dat ze te laat zijn. Daarnaast brengt ze nog een ander argument ter tafel. Verjaring geldt vooral omdat het tientallen jaren na dato nog onmogelijk is om na te gaan wat er precies gebeurd is: ”Maar daar is in dit geval geen sprake van. De zaak is goed gedocumenteerd.” Ook voert ze aan dat de staat zich niet op verjaring beroept bij joodse claims over onrecht dat hen in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.