Categorie: "Vietnam"

Acht kerncentrales Vietnam in 2031

Zuidoost-Aziatische landen lijken zich niet te storen aan de kernramp die in Japan dreigt. Indonesië, Thailand en vooral de Filipijnen zijn iets terughoudender, maar Vietnam lijkt nergens iets van aan te trekken. Het land wil voor 2031 maar liefst 8 centrales bouwen.

Volgens de Vietnamese onderminister van Wetenschap en Techniek, Le Dinh Tien, zullen de informatie en inschattingen van de ontploffingen in centrale 1 in Fukushima een basis vormen om de autoriteiten hier te helpen adequate programma’s rond kernenergie te ontwikkelen. Vietnam heeft vorig jaar een megacontract met Rusland gesloten. In de provincie Ninh Thuan gaan ze een kerncentrale bouwen. In 2031 moeten de acht kerncentrales stroom leveren.

Bob Dylan treedt voor het eerst op in Vietnam

Bob Dylan in 1963. Volgende maand treedt de zanger voor het eerst op in Vietnam

Met zijn ‘Times Are Changing’ en ‘Blowing in the Wind’ stond Bob Dylan in de jaren ’60 symbool voor de verzetsbeweging tegen de Vietnamoorlog. Vijftig jaar later gaat hij voor het éérst optreden in dat land. Volgende maand maakt de zanger 8 duizend mensen in Ho Chi Minh Stad, het vroegere Saigon, blij met zijn melodiën en gevoelige teksten.

Een ding wat roet in het eten van de Vietnamezen gooit is de prijs voor een kaartje. Omgerekend moet er 43 dollar neergeteld worden voor een ticket. Dat is vele malen meer dan het maandelijks loon van een gemiddelde Vietnamees.  Bob Dylan zal ook in Singapore, Taiwan en China optreden. In dat laatste land zal hij zijn reportoir moeten aanpassen aan de wensen van de Chinese minister van Cultuur.

Seksschandaal Vietnam: rector krijgt negen jaar cel

Het hoofd van een middelbare school in Vietnam is veroordeeld tot negen jaar, omdat hij seks heeft gehad met acht minderjarige leerlingen. De rector, Sam Duc Xuong, betaalde meisjes van 13 tot 18 jaar of dwong ze tot seks in ruil voor hogere cijfers. Dit gebeurde voornamelijk in zijn kantoor en het misbruik duurde ongeveer een jaar.

In 2009 kwam de zaak aan het licht, toen de familie van een van de slachtoffers erachter kwam. Ze stapten naar de politie. De Vietnamese media heeft veel aandacht besteedt aan het seksschandaal.

Gevangenen uit verslavingskliniek Vietnam ontsnapt

In de kuststad Danang in Vietnam zijn meer dan 160 drugsverslaafden ontsnapt. Ze zaten in een detentie- en rehabilitatiecentrum waar ze de bewakers hebben overmeesterd. Er zijn nog 30 verslaafden voortvluchtig. Dat heeft de directeur van het centrum, Nguyen Hung Hiep, gisteren gezegd.

De drugsverslaafden wisten te ontsnappen door de bewakers te overmeesteren en over de hekken van het centrum te klimmen. Honderd van hen zijn inmiddels teruggekomen of door de politie opgepakt.  Volgens de krant Tien Phong hebben honderd agenten met speurhonden naar de gedetineerden gezocht. Ze waren naar een suikerrietveld gevlucht waar ze de agenten bekogelden met stenen. De politie vuurde hierop traangas af. 

Vietnam legt gameverslaafden beperkingen op

Gameverslaafden in Vietnam hebben vanaf 3 maart een probleem. Vanaf die datum worden zullen online games na tien uur ‘s avonds geblokkeerd worden. Het Ministerie van Informatie en Communicatie heeft nationale internetproviders om medewerking gevraagd. De regering wil op deze manier de internet- en gameverslaving aanpakken.

In veel Aziatische landen waaronder Zuid-Korea, China en Vietnam is dit een groot probleem onder jongeren. De jongeren kunnen vanaf 8 uur ‘s ochtends weer gamen, dan gaat de blokkade van de computers af. Dat meldt de nieuwssite Vietnam News.

In Vietnam gebruikt iets meer dan driekwart van de bevolking internet, dat zijn ongeveer 23 miljoen mensen.

Vietnam legt game- en internetverslaving aan banden (Foto: Mattes)

Moord Vietnamese journalist opgelost: echtgenoot bekend

De moord op een Vietnamese journalist, is opgelost. Op 20 januari werd de 50-jarige Le Hoang Hung overgoten met bezine en in brand gestoken. Zijn echtgenote heeft tegenover de politie bekend dat zij daarvoor verantwoordelijk is. Zijn collega’s waren bang dat hij vermoord was vanwege zijn artikelen.

Zondag werd de vrouw van de verslaggever opgepakt. Ze heeft bekend haar man vermoord te hebben en dat ze gokverslaafd is. Volgens de politie heeft ze 1 miljard Vietnamese dong (omgerekend bijna 35 duizend euro verloren bij een twintigtal tripjes naar Cambodja. Lokale media meldt dat ze haar man gevraagd had hun huis te verkopen, maar dat hij dit niet wilde doen.

Oorzaak bootongeluk Ha Long Baai achterhaald

Oorzaak bootongeluk Ha Long Baai achterhaald (Foto: Ravn)

Het niet goed afsluiten van de motor is de oorzaak dat elf toeristen en een Vietnamees in Ha Long Baai verdronken zijn. Hierdoor kon water de boot binnenstromen. Het bemanningslid had de afsluiter voor het koelwater open laten staan, terwijl die dicht had moeten zijn. Zo kon het water kon niet worden weggepompt, omdat de motor uitstond.

Hierdoor werden de elf toeristen en een Vietnamese gids in hun slaap verrast door het water. Ze konden niet meer op tijd uit hun slaaphutten komen. De bemanning en negen andere toeristen overleefden het ongeluk wel. De 22-jarige kapitein en een bemanningslid van 27 jaar zijn opgepakt door de politie.