Categorie: "Cambodja"

Friends in Phnom Penh, Cambodja

Lokale specialiteit...

Na jaren van oorlog en onrust, wordt Cambodja de laatste jaren een steeds populairdere toeristenbestemming. Helaas profiteert lang niet iedereen in het land mee van het toenemende toerisme.Voor een grotere groep kwetsbare kinderen en jongeren verslechtert de situatie alleen maar.

Een groot probleem is bijvoorbeeld dat veel arme kinderen van het platteland naar de hoofdstad Phnom Penh komen om te proberen daar geld te verdienen voor hun familie. Vaak raken ze echter verstrikt in een wereld vol geweld en drugsgebruik.

Gelukkig is de stichting Friends International er voor deze straatkinderen.

Nuon Chea loopt weg bij Rode Khmer-proces

Broeder nummer 2, Nuon Chea, is dinsdag weggelopen bij de strafzaak tegen hem en drie collega-leiders. De 84-jarige voormalige Rode Khmer-leider wil alleen terugkomen als zijn eigen zaak wordt behandeld. Chea, met zonnebril en muts op, zei: ” Ik loop hier weg, terug naar mijn cel.”  Hij werd in Phnom Penh afgevoerd door drie bewakers. Dit tot grote ontzetting van de slachtoffers.

Honderden cybercrime-arrestaties Zuidoost-Azie

In Cambodja, Vietnam, Indonesië en andere Aziatische landen zijn ongeveer 600 mensen opgepakt. Ze worden verdacht betrokken te zijn bij grootschalige internationale fraude. Zo zouden ze via telefoon en internet in China en Taiwan contact hebben gelegd met als doel de benaderde personen geld afhandig te maken. Ze oefenden druk uit door aanmaningen te sturen.

Cambodjaans hof veroordeelt Britse pedofiel

Zeven jaar cel en een geldboete van 180 euro. Dat is wat een Britse pedofiel van het Cambodjaanse hof heeft gekregen voor het seksueel misbruiken van twee meisjes.

Vorig jaar werd de 38-jarige Matthew Harland gearresteerd in de hoofdstad Phnom Penh. Hij woonde daar met twee meisjes van 11 en 12 jaar oud. Hij zou ze betaald hebben om seks met hem te hebben.

Moord Vietnamese journalist opgelost: echtgenoot bekend

De moord op een Vietnamese journalist, is opgelost. Op 20 januari werd de 50-jarige Le Hoang Hung overgoten met bezine en in brand gestoken. Zijn echtgenote heeft tegenover de politie bekend dat zij daarvoor verantwoordelijk is. Zijn collega’s waren bang dat hij vermoord was vanwege zijn artikelen.

Zondag werd de vrouw van de verslaggever opgepakt. Ze heeft bekend haar man vermoord te hebben en dat ze gokverslaafd is. Volgens de politie heeft ze 1 miljard Vietnamese dong (omgerekend bijna 35 duizend euro verloren bij een twintigtal tripjes naar Cambodja. Lokale media meldt dat ze haar man gevraagd had hun huis te verkopen, maar dat hij dit niet wilde doen.

Wapenstilstand tempel tussen Cambodja en Thailand

Er is een wapenstilstand afgesproken tussen Thailand en Cambodja in het grensgebied van Preah Vihaertempel. De overeenkomst is een doorbraak in het conflict dat sinds een maand bezig is. Het is niet duidelijk of de wapenstilstand permanent is, want een eerdere staakt-het-vuren op 5 februari hield slechts een dag stand.

De wapenstilstand ging zaterdag in. Er is een overeengekomen dat er geen nieuwe troepen meer naar het grensgebied gestuurd worden en dat al aanwezige militairen op hun plek blijven. Ook mogen er geen zware wapens en artillerie in het conflictgebied verplaatst worden, beiden partijen geen zware wapens mogen gebruiken, dat er geen militaire bunkers meer worden gebouwd en dat beide landen via speciale mobiele telefoons met elkaar blijven praten over grensoverschrijdende situaties.

Cambodjaanse premier roept op tot ‘grens van vrede’

Premier Hun Sen van Cambodja roept op tot 'grens van vrede' (Foto: Daffy123)

 Premier Hun Sen van Cambodja heeft gezegd dat zijn vrede met zijn buurlanden nodig heeft om de ontwikkelingen van zijn land te bevorderen. Hiermee doelde de leider op buurland Thailand.

Hun Sen drong aan op een snelle oplossing voor het grensconflict tussen de twee landen en riep op tot een ‘grens van vrede, vriendschap en samenwerking.’

Sinds begin deze maand hebben de legers van beide landen elkaar verschillende keren beschoten met granaten en artillerie. Aanleiding is de Preah Vihear-tempel. Deze tempel uit de 11de eeuw werd in 1962 door het Internationaal Gerechtshof toegewezen aan Cambodja. De Thai zijn hier woedend over, zeker omdat ingang van de tempel op Thais grondgebied staat.

Opnieuw onenigheid bij grens Thailand en Cambodja

Opnieuw is er tussen de grens van Thailand en Cambodja onenigheid geweest. Dit gebeurde een paar uur nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bij elkaar was gekomen om beide landen op te roepen tot een permanent ‘staakt-het-vuren.’

Wie er als eerste is begonnen, wordt door de landen tegengesproken. Uiteraard is Cambodja volgens Thailand begonnen. Zo zou volgens een Thaise legerofficier rond vijf uur plaatselijke tijd een handgranaat door Cambodja zijn gegooid waarop zij schoten hebben gelost. Een hooggeplaatste Cambodjaanse militair die bij de post was, ontkent het incident.

Thaise bewoners terug naar grensgebied Preah Viheartempel

De Thaise dorpelingen die het grensgebied van Cambodja ontvlucht zijn vanwege gevechten om de Preah Vihaer-tempel, zijn teruggekeerd naar hun huis. Ruim 21 duizend bewoners sloegen op de vlucht. De afgelopen drie dagen is er niet meer gevochten. Zowel Thailand als Cambodja eisen de oude Hindoetempel op.

Het is nog onduidelijk waarom de gevechten weer opgelaaid zijn. Door de onlusten zijn drie Thai en acht Cambodjanen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond. Van beiden landen gaan de ministers van Buitenlandse Zaken naar de Verenigde Naties in New York om uitleg te geven voor de Veiligheidsraad.