Categorie: "Nieuws"

Britse schrijver Shadrake vrij uit gevangenis Singapore

Alan Shadrake is ontslagen uit de gevangenis in Singapore. De Britse schrijver heeft na zijn vrijlating laten weten op weg te zijn naar het vliegveld. Eind mei kreeg Shadrake in hoger beroep zes weken gevangenisstraf en een boete van omgerekend 11.400 euro, omdat hij een kritische boek heeft geschreven over de doodstraf in Singapore. Aangezien Shadrake de boete niet kon betalen, moest hij twee weken extra in de cel doorbrengen. Wegens goed gedrag kwam de 76-jarige Brit vervroegd vrij.

Alle 1667 betogers in Maleisie vrijgelaten

Alle 1667 mensen die gisteravond tijdens een betoging tegen de regering in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur waren opgepakt, zijn door de politie vrijgelaten.  Een persoon is tijdens de betogingen om het leven gekomen. De politie zegt dat hij door een hartaanval om het leven is gekomen. Volgens de oppositiepartij zijn ademhalingsproblemen de oorzaak.

Abhisit accepteert verkiezingsnederlaag Thailand

Premier Abhisit erkent de verkiezingsnederlaag van zijn partij. Tachtig procent van de Thaise stemmen zijn geteld en de oppositiepartij Puea Thai lijkt een meerderheid te hebben gehaald.

Yinluck, de zus van oud-premier Thaksin  en tevens leider van Puea Thai zegt pas nadat alle stemmen geteld zijn, de overwinning te claimen. Haar partij zou 251 van de 500 zetels hebben. Hiermee zou Yinluck de eerste vrouwelijke premier van Thailand kunnen worden.

Zus Thaksin lijkt winnaar Thaise verkiezingen

Met 300 van de 500 zetels heeft de oppositiepartij van de verbannen oud-premier Thaksin de verkiezingen in Thailand gewonnen. Volgens een exit poll is de huidig premier Abhisit verslagen. In 2006 werd Thaksin door het leger afgezet. De oud-premier heeft laten weten dat hij naar Thailand terug wil keren, maar “wacht op het goede moment.”

Vorig eisten zijn aanhangers tijdens maandenlange demonstraties het aftreden van Abhisit. Het leger sloeg de roodhemden met geweld neer. Hierbij kwamen 92 mensen om het leven. Oud-premier Thaksin leeft in ballingschap, omdat hij in Thailand verdacht wordt van omvangrijke fraude. Ondanks die beschuldigingen is de steenrijke zakenman nog altijd ongekend populair.

Thakin’s partij wordt nu geleid door zijn zus, Yingluck. Veel Thai verkiezen haar boven Abhisit, omdat zij vinden dat de huidige premier te weinig doet op het gebied van gezondheidszorg voor armen. De grote is nu wat het leger, in het bijzonder de legerleiding, gaat doen, als de partij van Thaksin het weer voor het zeggen krijgt.

Reactie oud-premier Thaksin:


Leger Singapore krijgt 8000 iPads

Iedere nieuweling in het leger van Singapore krijgt standaar een iPad. Het ministerie van Defensie zegt de tabletcomputer aan te schaffen voor de jeugd. Ze wil gebruik maken van de technische vaardigheden van de jeugd.

Hierbij moet gedacht worden aan het maken van foto’s en video’s voor het online platform van het leger. Die kunnen later weer tijdens trainingen gebruikt worden. Live chatten met commandanten of groepschatsessies behoort ook tot de mogelijkheden.

Nuon Chea loopt weg bij Rode Khmer-proces

Broeder nummer 2, Nuon Chea, is dinsdag weggelopen bij de strafzaak tegen hem en drie collega-leiders. De 84-jarige voormalige Rode Khmer-leider wil alleen terugkomen als zijn eigen zaak wordt behandeld. Chea, met zonnebril en muts op, zei: ” Ik loop hier weg, terug naar mijn cel.”  Hij werd in Phnom Penh afgevoerd door drie bewakers. Dit tot grote ontzetting van de slachtoffers.

Indonesische Playboy-hoofdredacteur op vrije voeten

Playboy-hoofdredacteur van Indonesië, Erwin Arnada is weer op vrije voeten. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot twee jaar cel, maar de rechtbank heeft zijn straf ongedaan gemaakt. De Indonesische Playboy gaat lang niet zo ver als het tijdschrift in andere landen. Zo staan in deze editie van het mannenblad geen naakte vrouwen.

Islamitische activisten denken daar anders over. Zij vinden dat Arnada onfatsoenlijke foto’s publiceerde. Het tijdschrift zou schadelijk zijn voor de moraal van het grootste islamitische land ter wereld. De rechtbank vond uiteindelijk de vrijheid van meningsuiting belangrijker

Drie grote explosies Birma

Naypyitaw, de hoofdstad van Birma, en twee andere steden zijn opgeschrikt door drie grote explosies. Er zijn geen doden gevallen, maar er zijn wel meerdere gewonden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters. Een jeep explodeerde in Mandalay (de tweede grote stad  na de voormalige hoofdstad Rangoon). De explosie vond plaats vlak bij een druk winkelcentrum.

De tweede explosie ontplofte tegenover een gesloten markt in de hoofdstad Naypitaw. Hiervan wordt ook gedacht dat het een bom was.  De derde explosie was in Pyin Oo Lwin. Hier bevinden zich vier militaire instituten, waaronder de academie voor elitetroepen van Birma. Volgens een regeringsfunctionaris zijn er geen doden gevallen.