Categorie: "Myanmar"

Drie grote explosies Birma

Naypyitaw, de hoofdstad van Birma, en twee andere steden zijn opgeschrikt door drie grote explosies. Er zijn geen doden gevallen, maar er zijn wel meerdere gewonden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters. Een jeep explodeerde in Mandalay (de tweede grote stad  na de voormalige hoofdstad Rangoon). De explosie vond plaats vlak bij een druk winkelcentrum.

De tweede explosie ontplofte tegenover een gesloten markt in de hoofdstad Naypitaw. Hiervan wordt ook gedacht dat het een bom was.  De derde explosie was in Pyin Oo Lwin. Hier bevinden zich vier militaire instituten, waaronder de academie voor elitetroepen van Birma. Volgens een regeringsfunctionaris zijn er geen doden gevallen.

Ruim 130 duizend euro voor rugzakdokters in Birma

De 2de Nacht van de Vluchteling heeft nu 135 duizend euro opgebracht. Afgelopen nacht klokslag 12 uur gaf burgemeester Aboutaleb van Rotterdam het startschot en begonnen zo’n 850 lopers aan een tocht van ong. 40 kilometer. Het weer zat de deelnemers niet mee. Ze kregen af en toe een flinke stortbui en onweer te verduren.

Het opgehaalde geld is bedoeld voor rugzakdokters in Birma. Wie de deelnemers wil financieel wil aanmoedigen kan ze de komende dagen nog steeds sponsoren. Een donatie schenken kan natuurlijk ook. Meer informatie vindt u op www.nachtvandevluchteling.nl

Moeder wil baby met 12 vingers en 14 tenen in Guiness-boek

In Myanmar is een baby geboren met 12 vingers en 14 tenen (Foto: SvonHalenbach)

In Myanmar is een baby geboren met maar liefst 26 vingers en tenen. Het kindje werd in november 2009 al geboren, maar de moeder probeert nu het kindje in het Guiness Book Of Records te krijgen. ‘Wanneer mijn dochter Lei Yadi Min in het boek opgenomen wordt zal ik zeer gelukkig zijn’, zei de moeder tegen het Duitse persagentschap DPA.

De kleine meid heeft twaalf vingers en veertien tenen. Bij de geboorte vroeg de moeder of alles in orde was met haar baby, waarop de verpleegsters zeiden dat ze zelfs meer had dan strikt noodzakelijk. Het hebben van meer vingers of tenen, ook wel polydactylisme genoemd, is vrij zeldzaam.

Thein Sein nieuwe president Myanmar

Thein Sein is de nieuwe president van Myanmar (Foto: Overheid van Thailand)

De genpensioneerde premier en generaal Thein Sein is in Myanmar aangewezen als president van het vroegere Birma. De benoeming zorgt ervoor dat het militaire regime aan de macht kan blijven. De 65-jarige Thein is gekozen uit een comité van parlementsleden. Deze leden zijn gekozen tijdens de parlementsverkiezingen van november en door de militaire junta aangewezen.

Na 23 jaar parlement Myanmar voor het eerst geopend

Voor het eerst in 23 jaar tijd heeft het militair geleide regime in Myanmar haar parlement geopend. Ondanks het strenge toezicht van het leger is de oppositie gematigd positief. Om 08.55 uur (03.25 uur Nederlandse tijd) openden beide kamers van het parlement en nieuwe lokale parlementen.

Impressiefilmpje van het nieuwe parlementsgebouw in de nieuwe hoofdstad:


Partij Suu Kyi doet voorlopig niet mee met verkiezingen

Nationale Liga voor Democratie, de NLD (Foto: Washiucho)

De pas vrijgelaten Aung San Suu Kyi en haar partij mogen voorlopig niet meedoen met de verkiezingen in Myanmar. Het hooggerechtshof van het voormalige Birma wees een verzoek hiertoe af.

De rechters beslisten in een paar minuten zei een raadsman van de oppositiepartij NLD (Nationale Liga voor Democratie).  Suu Kyi’s partij bekijkt nu wat haar mogelijkheden zijn in de toekomst.

In Thailand opgepakte Belgische fotojournalist vrijgelaten

In Mea Sot (rode gedeelte) opgepakte fotojournalist vrijgelaten (Foto: Ahoerstemeier)

De Belgische fotojournalist Pascal Schatteman is vrijgelaten. Hij was opgepakt omdat hij stiekem vanuit Myanmar naar Thailand was gegaan. Naast de Belg is ook een Myanmarese fotograaf John Salin vrijgelaten. De twee waren naar de Thaise stad Mae Sot gegaan om bij de Birmese grens een fotoreportage te maken van de confrontatie tussen het Birmese leger en de Karen-rebellen.  

Film over Suu Kyi gaat ‘The Lady’ heten

De  film over Aung San Suu Kyi’s leven gaat ‘The Lady’ heten. De Franse Luc Benson regiseert de film. De naam van de film is een verwijzing naar hoe Myanmarezen Suu Kyi noemen. Haar echte naam mag niet in het openbaar gebruikt worden, dus noemt iedereen haar ’the lady.’  De film gaat over Suu Kyi’s leven als huisvrouw in Oxford. Ze voedt de kinderen, maar komt op een gegeven in verzet tegen de Myanmarese generaals. De climax van het verhaal is de scène waarin ze moet kiezen. Haar land en haar familie of voor haar zieke man Micheal?

Michelle Yeoh kruipt in de huid van Aung San Suu Kyi

Hollywoodster Michelle Yeoh kruipt in de huid van Aung San Suu Kyi (Foto: Rita Molnar)

Mijn interesse is gewekt. Ik hoop die van jullie ook. Hollywood-actrice Michelle Yeoh kruipt voor een film over Aung San Suu Kyi’s leven in de huid van de Nobelprijswinnares. Dat meldt de Thaise krant de Bangkok Post. De Maleisisch-Chinese actrice is voor opnames in Thailand voor de film Dans La Lumière.