Dodental tsunami en vulkaanuitbarsting Indonesie loopt op

Het dodental door de tsunami bij West-Sumatra is opgelopen tot ongeveer 400. Ook worden nog meer dan 300 mensen vermist. Afgelopen maandag werden de Mentawai-eilanden getroffen door golven van drie meter hoog. Aan de tsunami ging een zeebeving met een kracht van 7,7 op de Schaal van Richter af. De Mentawai-eilanden bestaan uit circa 70 kleine eilanden en ligt ongeveer 150 kilometer uit de kust van Sumatra.   

Door de tsunami zijn ruim tien dorpen compleet weggevaagd. Bijna 13 duizend mensen zijn dakloos geworden en ondergebracht in kampen. De hulpverlening komt moeizaam op gang, omdat de eilanden moeilijk bereikbaar zijn. Op de eilanden is gebrek aan boten, brandstof, medicijnen en andere hulpgoederen.  Direct na die beving werd een tsunami-alarm afgegeven die later niet bleek te werken. De overheid heeft verklaard dat het epicentrum te dichtbij lag om weg te komen. Vijftien minuten na de beving ontstonden de metershoge golven.

Bijna gelijktijdig barste in Indonesië ook de Merapi-vulkaan op Java uit. Daar kwamen 33 mensen om het leven. In de omgeving van de vulkaan zijn tentenkampen opgezet die inmiddels al overvol zitten. Gisteren is de Merapi-vulkaan weer actief geworden. Tienduizenden mensen zijn gevlucht.

De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben hulp aangeboden. Het Rode Kruis heeft rekeningnummer 6868 opengesteld.

Lees ook:Hulpverlening Indonesie komt traag op gang
Lees ook:Dodental tsunami Sumatra blijft oplopen
Lees ook:Vermisten na tsunami levend terecht
Lees ook:Christelijke hulporganisaties in actie voor Azie
Lees ook:Vulkaan Merapi weer actief: duizenden mensen geevacueerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.