WHO: 175 miljoen nog om resistente malaria te bestrijden

WHO luidt de noodklok tegen resistente malaria (Foto: Centers for Disease Control and Prevention)

De Wereldgezondheidsorgansatie (WHO) luidt de noodklok. De organisatie zegt dat de komende jaren 175 miljoen dollar (ong. 135 miljoen euro) nodig is om de verspreiding van resistente malariaparasieten tegen te gaan. Deze vorm van malaria werd in 200 ontdekt tussen de grens van Thailand en Cambodja.  

Onderzoekers ontdekten dat de mug resistent was, omdat het langer weerstand bood tegen het malariageneesmiddel, artemisinine. Het meest gebruikte medicijn om malaria te bestrijden.

De WHO is bang dat de resistente malaria zich van Zuidoost-Azië naar Afrika verspreidt. Dat zou volgens de gezondheidsorganisatie ‘catastrofaal’ zijn. Hierdoor zouden miljoenen mensenlevens in gevaar kunnen komen. De WHO wil dat van de 175 miljoen er 65 miljoen besteedt wordt aan wetenschappelijk onderzoek. Het doel is om een nieuw medicijnen te ontwikkelen dat niet het bestanddeel artemisinine bevat. Het overige bedrag moet besteed worden aan betere opsporingsmanieren van malaria en 0m de ziekte in de gaten te houden.

Jaarlijks raken er wereldwijd 243 miljoen mensen besmet met malaria. Per jaar komen naar schatting ruim 800 duizend mensen door deze ziekte om het leven. Om de ziekte te bestrijden wordt jaarlijks ongeveer drie miljoen euro besteedt.

Lees ook:Resistente malaria gesignaleerd in Zuidoost-Azie
Lees ook:Speciale muggen ingezet in strijd tegen knokkelkoorts
Lees ook:Maleisië start proef met genetisch gemanipuleerde mug
Lees ook:Maleisie heeft ambitieuze plannen
Lees ook:Megafraudeur Clemens K. waarschijnlijk in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.