Vampierenkikker ontdekt in Vietnamese jungle

In de jungle van Vietnam hebben wetenschappers een nieuwe kikkersoort ontdekt. Het beestje is ongeveer vijf centimeter lang en draagt de naam ‘Rhacophorus Vampyrus.’ Als je nu denkt: vampyrus, dat klikt als…vampier. Dan klopt dat, want deze kikker heeft vampierachtige trekjes.

Zo woont de kikker uitsluitend in bomen.  Het komt nooit op de grond. Het dier gebruikt zijn vingers en tenen om van de ene boom naar de andere te komen. Dat is niet de reden waarom het beestje een vampierenkikker wordt genoemd. Dit komt omdat de kikkervisjes kleine slagtandjes hebben.

Volwassen kikkers leggen hun eitjes in boomstammen waarin waterpoeltjes gevormd zijn. Zo zorgen ze ervoor dat hun nakomelingen niet door roofdieren worden opgegeten.

Normaal gesproken heeft een baby-kikker een bek dat sterk lijkt op een snavel, maar deze vampierenkikker heeft aan de onderkant van zijn mond twee harde, zwarte haken. De wetenschappers staan voor een groot raadsel, want dit hebben ze nog nooit eerder gezien bij kikkervisjes.

Het is niet duidelijk welke functie de slagtanden hebben. Een reden zou kunnen zijn dat volwassen kikkers ook onvruchtbare eitjes in het nest leggen. Deze zijn bedoeld als voedsel voor de jonge kikkers. Misschien dat ze met hun tandjes de eitjes makkelijker kunnen openmaken.

De  Rhacophorus Vampyrus werd al in 2008 ontdekt, maar onderzoekers konden pas eind 2010 met zekerheid zeggen dat het om een nieuwe kikkersoort ging.

Lees ook:Kleinste kikker van Azië ontdekt in Borneo
Lees ook:Moslims in Indonesie zijn intoleranter geworden
Lees ook:Honderden nieuwe diersoorten en planten ontdekt op Papoea Nieuw-Guinea
Lees ook:Aaung San Suu Kyi wil twitteren
Lees ook:Schokkende beelden van aanslag islamitische sekte Indonesië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.