Onderzoek: meer internetcensuur door Thaise overheid

Internetcafé in Thailand (Foto: Mattes)

Bloggers en webredacteuren in Thailand vinden dat de internetcensuur in hun land afgelopen jaar sterk is toegenomen. Een rapport dat onlangs over dit onderwerp verscheen bevestigt dit. Als ze al willen praten, dan willen ze alleen anoniem praten. De bloggers en webredacteuren zijn bang dat hen iets overkomt. Ook zeggen ze dat het niet veilig is om nieuwe politieke websites te openen. Volgens

media- en mensenrechtenactivisten is de huidige coalitie van Thailand de oorzaak van de toegenomen internetcensuur. De Democratische Partij, die nu twee jaar aan de macht is, houdt de Thaise bloggers in onzekerheid. Zo wil de regering niet vertellen hoeveel en wie er gearresteerd is. De activisten nemen de straatprotesten in april en mei in Bangkok van dit jaar als voorbeeld waaruit zou moeten blijken dat de overheid afwijkende politieke meningen wil stoppen. Bij de gewelddadige protesten in de Thaise hoofdstad  kwamen meer dan 90 mensen om en vielen zeker tweeduizend gewonden.

Uit onderzoek van Thaise wetenschappers blijkt dat de overheid inderdaad steeds meer internetcensuur toepast. Zo worden internetsites vaker geblokkeerd omdat ze een gevaar zouden zijn voor de nationale veiligheid. Alleen al dit jaar zijn er ruim 43 duizend internetadressen en websites geblokkeerd. Sinds 2007 zijn er bijna 75 duizend adressen geblokkeerd. De overheid beroept zich op de Wet op de Computercriminaliteit uit 2007.

Dit was de eerste wet die aangenomen werd nadat door een staatsgreep in 2006 de militaire junta aan de macht kwam. Het rapport deelt ook het Centrum voor de Oplossing van de Noodsituatie (CRES) een belangrijke rol toe. Dit centrum is opgericht om de prostesten van de roodhemden tegen te gaan. Volgens het rapport zou er op het bevel van de CRES al meer dan tienduizenden websites geblokkeerd zijn.

Lees ook:Myanmar nummer 1 in internetcensuur
Lees ook:Thaise scholen in gevaar door islamitische opstandelingen
Lees ook:Aidscentrum Suu Kyi moet deuren sluiten
Lees ook:Boekpresentatie ‘Etnic People Speak’ over verkiezingen Birma
Lees ook:Doden door brand olieput Myanmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.