Nederlandse ambassadeur Thailand stapt op

Nederlandse ambassadeur in Thailand vertrekt (Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Nadat het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen zomer de Nederlandse ambassade in Thailand compleet doorlichtte, stapt Tjaco van den Hout op. Toch zijn klachten van een oud-medewerker aan het adres van Van den Hout over geldverspilling, paspoortfraude en het op vriendschappelijke wijze omgaan met criminelen niet de reden voor zijn vervroegde vertrek, zegt NOS-correspondent Michel Maas.   

Naar aanleiding van de klachten reisde een commissie van BUZA naar Bangkok af. Ondanks dat geen van de bovenstaande klachten bewezen kan worden, zijn er toch dingen op de Nederlandse ambassade in de Thaise hoofdstad gebeurd die niet goed te praten zijn.

Het verhaal van de Thaise accountant die ruim een jaar geleden 300 duizend euro achter over wist te drukken, is daar volgens Maas een voorbeeld van. Die man is opgepakt en is net begonnen met uitzitten van een celstraf van maar liefst 37 jaar. Dat incident was reden voor BUZA om de Nederlandse ambassade in Thailand eens goed onder de loep te nemen. De NOS-correspondent zegt in een interview met de Wereldomroep dat er sindsdien niets verkeerds is gebeurd.

Ook zegt Maas tegen de Wereldomroep dat de oud-medewerker mogelijk uit rancune klachten bij het Ministerie van BUZA heeft ingediend, omdat zijn contract niet werd verlengd. Pas daarna wierp hij zich op als klokkenluider.

Van den Hout zegt dat de reden van zijn vertrek de nieuwe baan van zijn vrouw is. Ze verhuizen naar dat land. Volgens Maas is er geen reden voor de Nederlandse ambassadeur om op te stappen vanwege dat onderzoek. Hij zal dan ook niet per direct vertrekken, maar ergens in de loop van volgend jaar.

Luister hier naar het radio-interview van de Wereldomroep met NOS-correspondent Michel Maas.

Lees ook:Nederlandse ambassade Bangkok doorgelicht
Lees ook:Schokkende beelden van aanslag islamitische sekte Indonesië
Lees ook:Laserpennen leggen voetbalwedstrijd Indonesie-Maleisie lam
Lees ook:Uitbarsting Merapi-vulkaan hefstigste tot nu toe
Lees ook:Tropisch hardhout Maleisie voldoet niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.