Discussie tienerhuwelijken Malesie laait op

De discussie over tienerhuwelijken laait op in Maleisië nu een 14-jarig meisje en een 23-jarige man openlijk hun huwelijk hebben gevierd. Het echtpaar staat op de voorpagina van een krant die verbonden is aan de overheid. Het huwelijk dat door de ouders geregeld was vond plaats in juli. In Maleisië komt het niet vaak voor dat meisjes onder de 16 jaar trouwen, tenzij ze moslim zijn.

In dat geval is het onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan. Ten eerste moeten de ouders het goedkeuren en ten tweede moet de islamitische rechtbank het ook goedkeuren. Voor niet-moslims ligt de trouwleeftijd voor meisje op 16 jaar en voor jongens op 18 jaar.

Het pasgetrouwde stel vierde hun huwelijk laatst samen met 250 andere stellen in een moskee in Kuala Lumpur. Deze huwelijksviering was georganiseerd door het islamitisch departement van Kuala Lumpur. De bruid vindt het wel moeilijk om echtgenote en scholiere tegelijkertijd te zijn.

Niet lang geleden zei de Minister van Islamitische Zaken, Jamil Khir Baharom, nog dat er niets mis is met het huwelijk, omdat iedereen er mee ingestemd heeft. De hulpminister van Gezondheid, Rosnah Abdul Rashid Shirlin, denkt daar anders over. Zij vindt dat huwelijken met minderjarigen, kinderen eigenlijk, verboden moeten worden: ‘Het is nooit goed voor een 14-jarige om getrouwd te zijn.’

De regering van Maleisië is bezig met het maken van wetten die het mogelijk maken dat minderjarige moslims kunnen trouwen. Een vrouwenhulporganisatie heeft de overheid gevraagd die wetten in te trekken. Volgens de Women’s Aid Organization zijn culturele en religieuze gevoeligheden nog geen excuus om mensenrechten te schenden.

Een geestelijk leider uit een zuidelijke staat haalde in augustus het nieuws door tienerhuwelijken juist aan te moedigen. Hij zei dat het een goede manier is om te voorkomen dat meisjes seks buiten het huwelijk hebben of zwanger worden. Jaarlijks worden tientallen baby’s achtergelaten door jonge, ongetrouwde moslimmeisjes.

Lees ook:Indonesische imam verdoordeeld voor pedofilie
Lees ook:‘Club van Gehoorzame Vrouwen’ moet Maleisische huwelijken redden
Lees ook:Islamtische geestelijke trouwt 12-jarig meisje
Lees ook:Cambodjaans hof veroordeelt Britse pedofiel
Lees ook:Mega-wolkenkrabber Maleisie stuit op kritiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.