RMS is de reden dat Indonesie niet naar Nederland komt

Zolang de RMS (Republiek der Zuid-Molukken) in Nederland rechtszaken blijft aanspannen tegen leden van de Indonesische regering, zullen zij Nederland niet bezoeken. Dat zegt de Indonesische ambassadeur Yunus Habibie in een interview met het FD.

De RMS wil dat de Molukken onafhankelijk worden van Indonesië. De organisatie spande daarom vorige maand een rechtszaak tegen president Yudhoyono aan wegens het schenden van de mensenrechten. Dit was voor de Indonesische president aanleiding om zijn staatsbezoek aan Nederland af te zeggen. Ook wilde de RMS via een kort geding de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Warajuda, op laten pakken. Volgens ambassadeur Habibie kunnen dit soort rechtszaken gevolgen hebben voor de betrekkingen met ons land.

Nederland droeg op 27 december 1949 de soevereiniteit van Nederlands-Indië over aan wat wij nu kennen als Indonesië. Niet lang daarna riep toenmalig president Soekarno de Indonesische eenheidsstaat uit. Een jaar later, in 1950, werd de Republiek der Zuid-Molukken uitgeroepen als onafhankelijke staat. Wereldwijd werd dit, op Benin na, niet erkend. Hierop volgde onder leiding van Soumokil een guerillastrijd van het Molukse eiland, Ambon, tegen de Indonesische regering.

In 1966 werd Soumokil geëxecuteerd. De in Nederland wonende Manusama werd president van de RMS in ballingschap. In Nederland radicaliseerde de RMS. Er werd brand gesticht in de Indonesische ambassade in Den Haag en de treinkaping van 1977. Het laatste gewelddadige incident was een gijzeling in 1978 bij het provinciehuis in Assen. Sinds die tijd probeert de RMS via rechtszaken de Molukken onafhankelijk te maken.

Lees ook:Ophef over Indonesië-reis Giovanni van Bronckhorst
Lees ook:RMS verliest opnieuw kort geding: Wirajuda niet opgepakt
Lees ook:Yudhoyono zegt staatsbezoek af
Lees ook:Wattilete wil dat Yudhoyono gearresteerd wordt
Lees ook:Indonesische start onderzoek naar dood RMS-gevangene

Eén reactie op “RMS is de reden dat Indonesie niet naar Nederland komt

  1. H.D.B. Go

    Zuid-Molukkers moeten eens eindelijk leren volwassen te worden. Of je wil in de Molukken wonen en je bent Indonesisch staatsburger. Of je blijft in Nederland en bent Nederlands staatsburger. Andere smaken hebben we niet. RMS is een fatamorgana. Ik ben die tv beelden nog niet vergeten over Oost-Timor toen enkele scholieren opgewonden zaten te demonstreren. Eén van hen had een grote mond en brulde ” get out of my country “, hetgeen geadresseerd was aan de Indonesische staat. West Timor is Indonesisch gebied. Zo groot is dat eiland nou ook weer niet. Laat die Oost-Timorese hotemetoot liever zijn grote bek openen tegen de voormalige Portugese kolonialen, die de boel in de steek hebben gelaten toen ze bankroet waren. En als die Oost-Timorezen weer amok maken, dan mogen de Australiërs die daar nu de orde handhaven tegen wil en dank, ze voelen zich moreel verplicht nadat ze het voor de Oost-Timorezen hebben opgenomen, die Oost-Timorezen als dolle honden neer maaien. En dan nemen wij in Indonesië het gebied weer in handen over en kunnen de Australiërs huiswaarts keren.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.