Obama: laat alle politieke gevangenen in Myanmar vrij

Obama wil dat alle politieke gevangenen in Myanmar vrijgelaten worden (Foto: Elizabeth Cromwell)

Obama wil dat alle politieke gevangenen in Myanmar vrijgelaten worden (Foto: Elizabeth Cromwell)

Suu Kyi’s vrijlating maakt internationaal veel reacties los. Wereldleiders en activisten maken van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor democratie en mensenrechten in het geïsoleerde Myanmar. Zo heeft president Barack Obama vandaag in een verklaring gezegd  dat hij Suu Kyi een ‘held’ vindt. Ook roept hij het militaire leger op om ‘alle politieke gevangenen vrij te laten. ’Amerika kijkt uit naar de dag dat alle Birmezen zonder angst en vervolging kunnen leven’, zei Obama in zijn verklaring.

Ook de Verenigde Naties heeft een reactie op Suu Kyi’s vrijlating gegeven. De organisatie vindt het ‘een positief signaal’, maar roept Myanmar op om andere politieke gevangenen vrij te laten. Op die manier laat de nieuwe regering zien dat het mensenrechten respecteert en laat Myanmar zien dat ze een nieuwe toekomst tegemoet gaat.

Daarnaast hebben voormalig president Bill Clinton, EU-leider Barosso, ex-presidentsvrouw Laura Bush, India en China in meerdere of mindere mate verheugd gereageerd op Suu Kyi’s vrijlating.

De Engelse tak van de Burma Campagne waarschuwt dat haar vrijlating niet gezien moet worden als de terugkeer van democratie in het voormalige Birma. Het is tenslotte al de derde keer dat Suu Kyi wordt vrijgelaten.

Lees ook:Myanmar laat duizenden politieke gevangenen vrij
Lees ook:Amnesty International: Dag van de Mensenrechten in teken van Myanmar
Lees ook:Vietnam laat duizenden gevangenen vrij
Lees ook:Obama noemt Indonesie voorbeeld voor de wereld
Lees ook:Advocaten sceptisch over vrijlating Aung San Suu Kyi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.