VN-leider: Cambodja moet nog meer Rode Khmer vervolgen

VN-leider Ban Ki Moon roept Cambodj op tot meer Rode Khmer-vervolgingen (Foto: Wiki-Commons)

VN-leider Ban Ki Moon roept Cambodja op tot meer Rode Khmer-vervolgingen (Foto: Wiki-Commons)

VN-leider Ban Ki-Moon is goed op dreef. Niet alleen heeft hij Myanmar gevraagd oppositieleider Aung San Suu Kyi vóór de verkiezingen op 7 november vrij te laten, hij heeft ook een verzoek aan Cambodja. Ban Ki-Moon heeft het land opgeroepen meer voormalige leden van de Rode Khmer aan te klagen. Zo kan Cambodja de wereld laten zien dat misdaden tegen de menselijkheid niet onbestraft blijven.

De leider van de Verenigde Naties deed zijn oproep nadat hij de beruchte gevangenis S-21 (Tuol Seng) in Phnom Penh had bezocht. In deze gevangenis zijn tijdens het regime van de Rode Khmer zeker zestienduizend mensen gemarteld en omgebracht. 

Deze week vertelde de Cambodjaanse premier dat het kantoor van de Verenigde Naties gesloten moet worden en dat de huidige gezant teruggehaald moet worden. Ook zei hij dat Cambodja niet zal toestaan dat Cambodja-tribunaal, dat door de VN wordt gesteund, de onderzoeken uitbreidt waardoor ook lager geplaatste leden van de Rode Khmer aangeklaagd kunnen worden. De VN zou dat wel willen doen.

Ban Ki-Moon zei dat hij in een gesprek met de Cambodjaanse premier benadrukt heeft  dat de premier de onafhankelijkheid van het hof moet respecteren en volledig mee moet werken aan het onderzoek. Volgens de VN-leider ging de Cambodjaanse premier hiermee akkoord.

De premier van Cambodja zou de omvang van de onderzoeken willen beperken, omdat hij wil voorkomen dat zijn politieke maatjes aangeklaagd worden. De premier is zelf ook lid van de Rode Khmer geweest. In juli van dit jaar diende de eerste zaak van het Cambodja-tribunaal. Voormalig gevangenisdirecteur ‘Duch’ is toen tot negentien jaar cel veroordeeld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. De bedoeling is dat dit jaar nog vier belangrijke leiders van de Rode Khmer terecht staan.

Lees ook:Clinton roept Cambodja op verleden onder ogen te zien
Lees ook:Leiders Rode Khmer eisen vrijlating
Lees ook:Rode Khmerleden toch voor Cambodjatribunaal
Lees ook:Vier Rode Khmer-leiders door Tribunaal aangeklaagd
Lees ook:Slachtoffers Rode Khmer willen geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.