Slachtoffers Rode Khmer willen geld

Slachtoffers van de Rode Khmer willen naast een veroordeling, ook een schadevergoeding. Deze week werd bekend dat de vier leiders van dit regime door het Cambodja-tribunaal zijn aangklaagd.

De vier leiders worden beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en moord. Zij zouden het brein zijn achter het regime dat ervoor zorgde dat tussen 1975 en 1979 naar schatting 2 miljoen Cambodjanen werden vermoord.

Het proces zal waarschijnlijk in 2011 beginnen. Begin juni werd gevangenisbaas Duch al veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord op ongeveer 14.000 Cambodjanen. In de zaak tegen Duch vroegen de slachtoffers om gratis medische zorg, onderwijsfaciliteiten en een lesprogramma over mensenrechtenschendingen en genocide. Ook wilden ze geld voor een fonds voor beroepsonderwijs en leningen aan kleine bedrijven.

Het tribunaal besloot om alleen de namen van de slachtoffers te noemen in de geschreven uitspraak en transcripten van Duch’ bekentenissen en verontschuldigingen. Dit viel bij veel slachtoffers verkeerd, omdat maar weinig mensen op het platteland toegang tot internet hebben. Hierop heeft het Tribunaal maatregelen genomen. Zo zijn er nieuwe regels goedgekeurd die de mogelijkheid om schadevergoedingen toe te kennen makkelijker maken.

Lees ook:Leiders Rode Khmer eisen vrijlating
Lees ook:Rode Khmerleden toch voor Cambodjatribunaal
Lees ook:VN-leider: Cambodja moet nog meer Rode Khmer vervolgen
Lees ook:Vier Rode Khmer-leiders door Tribunaal aangeklaagd
Lees ook:Bob Dylan’s Vietnam-protestlied uit 1964 geveild voor 3 ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.