VN-leider Ban Ki-Moon roept Myanmar op Suu Kyi voor verkiezingen vrij te laten

VN-leider Ban Ki-moon vindt dat Aung San Suu Si Kyi voor de verkiezingen in Birma al vrijgelaten moet worden (Foto: Wiki-Commons)

VN-leider Ban Ki-moon vindt dat Aung San Suu Si Kyi voor de verkiezingen in Birma al vrijgelaten moet worden (Foto: Wiki-Commons)

Leider van de Verenigde Naties, Ban Kimoon, heeft Myanmar opgeroepen oppositieleidster Aung San Suu Kyi vóór de verkiezingen vrij te laten. Op 7 november maakt het land de gang naar de stembus. De VN-leider deed zijn uitspraak op de Asean-top (een associatie van Zuid-Aziatische landen) in Hanoi, Vietnam. Hij zei dat het opsluiten van duizenden politieke gevangenen, onder wie Suu Kyi, de geloofwaardigheid van de verkiezingen teniet doen.

Oppositieleidster Suu Kyi heeft de afgelopen 21 jaar maar liefst vijftien jaar gevangen gezeten of onder huisarrest gestaan. Op 7 november mogen de Birmezen voor het eerst sinds 20 jaar naar de stembus. Door haar gevangenisschap mag Suu Kyi van het militaire regime niet meedoen met de verkiezingen.

Bij de laatste verkiezingen, in 1990, won Suu Kyi’s partij, de Nationale Liga voor Democratie, de verkiezingen. Het leger weigerde haar overwinning te erkennen. Het leger heeft laatst bekend gemaakt dat Suu Kyi na de verkiezingen wordt vrijgelaten. Ze heeft aangegeven dat ze dan meteen wil gaan twitteren. Zo wil ze in contact komen met jonge, oude, maar ook met Birmezen die in het buitenland wonen.    

 Volgens dagblad Trouw hebben veel inwoners ook geen vertrouwen in de verkiezingen. Het schijnt dat vooral hogeropgeleiden al dagenlang discussiëren of ze wel of niet moeten gaan stemmen.

Lees ook:Advocaten sceptisch over vrijlating Aung San Suu Kyi
Lees ook:Aaung San Suu Kyi wil twitteren
Lees ook:Partij Suu Kyi doet voorlopig niet mee met verkiezingen
Lees ook:Oppositieleider Myanmar mogelijk na verkiezingen vrij
Lees ook:Beroep Suu Kyi door Hoge Raad verworpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.