Kindersterfte Zuidoost-Azie neemt af

Goed nieuws met een randje. De kindersterfte in Cambodja is afgenomen, maar het is wel afhankelijk of mensen op het platteland of in de stad wonen. Dat meldt de website Mondiaal Nieuws. Ook in andere Zuidoost-Aziatische landen is de kindersterfte afgenomen.  

De strijd tegen kindersterfte is één van de Milleniumdoelen. Ten opzichte van 2000 is de kindersterfte in Zuidoost-Azie met bijna de helft afgenomen, maar dat is nog niet lang niet voldoende. Volgens het milleniumdoel moet dit voor 2015 teruggedrongen zijn tot tweederde. 

Vooral Cambodja laat een groot verschil zien in kindersterfte bij armen en rijken. In Indonesie is dit veel minder het geval. Myanmar komt op de laagste plaats in de statistieken. 104 op de 1000 duizend kinderen wordt niet ouder dan vijf jaar.

Thailand, Maleisie en Vietnam verrichten goed werk en lijken de milleniumdoelstelling te gaan halen. Singapore heeft van alle landen kindersterfte het meest weten terug te dringen, maar dit is ook het rijkste land van Zuidoost-Azie.  Sinds 1990 overlijden daar 75% minder kinderen.

Medische zorg is voor wie op het platteland woont gewoonweg buiten bereik. Hierdoor overlijden kinderen eerder aan longontsteking, diarree of bloedvergifteging. Een manier om kindersterfte te voorkomen is om lokale gezondheidszorg op het platteland op te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door vroedvrouwen op te leiden in de stad die na hun opleiding weer in hun geboortedorp gaan werken. Vietnam is een voorbeeld voor de regio, omdat zij al succes hebben geboekt met een soortgelijk initiatief. Van de 1000 geboren kinderen sterven er nog maar 17.

Wil de Milleniumdoelstelling voor 2015 nog gehaald worden dan zijn er maar liefst 200 miljoen gezondheidswerkers zoals vroedvrouwen en verpleegsters zijn. Of dat is haalbaar is?

Lees ook:Tabaksreclame Cambodja en Indonesie volgend jaar aan banden
Lees ook:Grote overlevingskans tijger in Zuidoost-Azie
Lees ook:Vietnam Airlines vliegt vaker op Europa
Lees ook:Gelukkig Nieuwjaar!
Lees ook:Nieuwe mensaap ontdekt in Zuid-Aziatische jungle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.