‘Roodhemden’ in Thailand demonstreren

Duizenden tegenstanders van de Thaise regering, de zogenoemde ‘roodhemden’, zijn gisteren in Bangkok de straat op gegaan. Ze eisten dat hun leiders, die na de demonstraties van afgelopen lente opgesloten zijn, vrijgelaten zouden worden. De politie schat dat ruim

tienduizend mensen bij elkaar zijn gekomen voor het monument van de democratie in een historische wijk in de hoofdstad. De bijeenkomst is acht maanden nadat bij opstanden ruim negentig mensen om het leven kwamen. Bij de betoging waren ongeveer duizend politieagenten aanwezig.

Sinds april vorig jaar is in Bangkok de noodtoestand van kracht. Zoals altijd waren de roodhemden in het rood gekleed en droegen ze rode vogels van papier als symbool voor vrijheid.

Eerder dit jaar bezetten de roodhemden twee maanden lang de hoofdstad Bangkok. Bij botsingen tussen de militairen en de roodhemden vielen ruim 90 doden en zeker 1900 gewonden. Sinds die tijd zijn de meeste leiders van de roodhemden ondergedoken of zitten ze de in gevangenis wegens terrorisme.

Oppositie-parlementslid Jutaporn Prompan sprak de menigte toe: ‘Wij willen de vrijlaten van onze leiders.’ Prompan is vanwege zijn politieke onschendbaarheid een van de weinige leiders die nog niet gearresteerd is.

Lees ook:Vervroegde verkiezingen in Thailand
Lees ook:Roodhemden in Bangkok de straat op
Lees ook:Opnieuw schermutselingen Thailand en Cambodja
Lees ook:Noodtoestand alleen nog in Bangkok van kracht
Lees ook:Celstraf voor martelende militairen Papoea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.