Veertien Cambodjanen dood door mijnexplosie

Door een anti-tankmijn zijn veertien Cambodjanen om het leven gekomen (Foto: Matthias Kabel)

Door een anti-tankmijn zijn veertien Cambodjanen om het leven gekomen (Foto: Matthias Kabel)

In Battambang (noordwesten van Cambodja) zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen toen hun tractor over een anti-tankmijn reed. De Cambodjanen waren klaar met werken op een boerderij en op weg naar huis toen de bestuurder van de tractor besloot een kortere weg te nemen. Hij reed door een veld en heeft zo de anti-tankmijn tot ontploffing gebracht.

Twaalf mensen waren op slag dood, twee anderen stierven op weg naar het ziekenhuis. In Battambang werd tijdens de burgeroorlog eind jaren zeventig hevig gevochten tussen de Rode Khmer en regeringstroepen.

In die tijd werden er veel landmijnen geplaatst. Elk jaar raken hier nog steeds veel Cambodjanen door gewond. Zeker vier tot zes miljoen landmijnen zijn nog niet vernietigd.

Premier Hun Sen zei eerder dit jaar dat het nog jaren zal duren voordat alle mijnen opgeruimd zijn. Al 2,7 miljoen mijnen zijn vernietigd, maar nog steeds vormen de explosieven een groot gevaar voor de Cambodjanen.   

Een anti-tankmijn heeft een grotere explosieve lading dan een landmijn. Deze mijn kan tanks en andere zware voertuigen vernietigen.

Lees ook:Minder doden door landmijnen in Cambodja
Lees ook:Laos: Plain of Jars
Lees ook:Honderden Cambodjanen dood bij Waterfestival
Lees ook:Anti-drugsoperatie Thailand: 21 duizend mensen opgepakt
Lees ook:Thailand vernietigt voor ruim 50 miljoen euro aan nepmerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.