Merapi-vulkaan uitgebarsten

 

Waar vulkanologen al bang voor waren, is gebeurd. Vulkaan Merapi is uitgebarsten. De experts meldden vanmiddag drie ontploffingen. Hierbij werden hete assen meer dan een kilometer de lucht in gespuwd. Rond de top van de vulkaan hangen grote rookwolken. De experts kunnen nog niet zeggen of er lava uit de Merapi stroomt. Door de uitbarsting zijn al ruim 100 mensen om het leven gekomen. Ook worden nog veel mensen vermist.

Vulkanologen vermoeden eerder deze week al dat de Merapi zou uitbarsten, omdat de vulkaan aan het rommelen was. De Merapi staat op Midden-Java en is een van de actiefste vulkanen van Indonesië. Gisteren werden de ruim 40 duizend mensen die in de omgeving wonen geëvacueerd.

Het is niet de eerste keer dat de Merapi uitbarst. Bij een uitbarsting in 1994 vielen 70 doden. De ergste uitbarsting was in 1930 toen vielen er 1300 doden.

Indonesië werd dezelfde dag ook getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 tot 7,5 op de schaal van Richter. Een tsunami-alarm werd direct afgegeven, maar na een uur weer ingetrokken omdat er geen vloedgolven waren. Door de beving zijn naar schatting 113 mensen om het leven gekomen. Tachtig procent van gebouwen  in de plaats Muntei zijn beschadigd geraakt door de aardbeving.

Lees ook:Al 28 doden door uitbarsting Merapi-vulkaan
Lees ook:Vulkaan Merapi weer actief: duizenden mensen geevacueerd
Lees ook:Merapi-vulkaan op Java opnieuw uitgebarsten
Lees ook:Experts: ergste gevaar Merapi voorbij
Lees ook:Nieuwe Merapi-uitbarsting eist 77 levens

3 reacties op “Merapi-vulkaan uitgebarsten

  1. Poepiedrolletje

    Ik hou van poep om op te eten, ik ben namelijk een zwerver met een computer !!

      /  
  2. Manon

    Ehhh poepiedrolletje, wat heeft dit met het uitbarsten van de Merapi-vulkaan te maken?

      /  
  3. Poepiedrolletje

    Alles, want ik woon daar in de buurt en mijn computer is door de uitbarsting gecrasht, drm typ ik dit en nu ben ik dood (oftewel een dooie zwerver met een computer)

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.