Religieus geweld aan vooravond proces Bashir

Indonesië wordt voor aanvang van het proces tegen Abu Bakar Bashir getroffen door een golf van religieus geweld. Met name christenen en moslims die afwijkende hebben zijn vaker het doelwit van extremisten. President Yudhoyono is bezorgd. De Indonesische politie is ingezet om een aantal kerken te bewaken.

Aanleiding is het geweldsincident op Centraal-Java. Daar werden twee kerken door fanatieke moslims in brand gestoken nadat een christelijke man naar hun zeggen een te lage straf had gekregen voor het beledigen van de islam. Ook Ahmadiya-aanhangers kregen te maken met geweld. Zij werden met kapmessen en bamboestokken belaagd. Deze beweging ziet zichzelf als moslims, maar houdt er op sommige punten andere opvattingen op na.

De gewelddadige incidenten hebben tot veel kritiek geleid op president Yudhoyono. Hij zou te weinig doen om niet-moslims of anders denkenden te beschermen tegen moslimsextremisten. Yudhoyono beloofde woensdag dat de geweldplegers hard aangepakt zullen worden. “De bescherming en veiligheid van elke persoon moet gegarandeerd zijn, ongeacht religie, etniciteit, ras, politieke voorkeur of beroep.”

Een van de belangrijkste figuren in  het radicaal terrorisme is Abu Bakar Bashir. Gisteren stond hij opnieuw voor de rechter. Hij wordt verdacht van zeven terroristische misdrijven. Zo zou onder andere betrokken zijn geweest bij een trainingskamp voor terroristen in de provincie Atjeh. Vorig jaar werd dat kamp opgerold. Als Bashir schuldig wordt bevonden kan hij mogelijk de doodstraf krijgen.

De 72-jarige man wordt gezien als de spiritueel leider van Jemaah islamiyah, een terreurorganisatie. Zij zouden banden hebben met Al Qaida, het netwerk van Osama Bin Laden. Bashir houdt vol dat hij niets te maken heeft met terroristische activiteiten, maar dat hij slechts een geestelijke is.

Bashir staat sinds 2002 voor de derde keer terecht voor terrorisme. Hij heeft ook al 26 maanden vastgezeten voor zijn vermeende betrokkenheid bij de bomaanslagen op Bali in 2002. Hierbij kwamen 202 mensen om het leven, onder 4 Nederlanders. Een tweede rechtszaak liep op niets uit vanwege gebrek aan bewijs.

Lees ook:Indonesische geestelijke aangeklaagd voor terrorisme
Lees ook:Indonesische rechtbank: 15 jaar celstraf voor Abu Bakar Bashir
Lees ook:Wattilete wil dat Yudhoyono gearresteerd wordt
Lees ook:Twee Indonesische kerken in brand gestoken door moslims
Lees ook:Protest tegen Yudhoyono gaat door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.