Journalist die doodstraf Singapore bekritiseerde zes weken de cel in

Het boek van de Britse auteur Alan Shadrake is hem duur komen te staan. Niet alleen heeft hij een gevangenisstraf gekregen van zes weken, hij moet ook een boete betalen. De journalist die een kritisch boek schreef over het toepassen van de doodstraf in Singapore moet ruim 11 duizend euro (20.000 Singaporese dollar) betalen. Als hij dat bedrag niet betaald dan moet hij twee weken extra brommen. En dat is nog niet alles.

Shadrake moet ook nog de gerechtskosten van 55 duizend dollar betalen. Hij heeft een week de tijd om tegen het vonnis in beroep te gaan.  De journalist woont en werkt in Maleisië en Engeland. Eén dag na het uitkomen van zijn boek ‘Once A Jolly Hangman: Singapore Justice in the Dock’, op 17 juli, werd hij opgepakt.

In het boek portretteert de Brit een gepensioneerde beul van de gevangenis van Changi. Hij zou in een halve eeuw tijd ongeveer duizend keer de doodstraf uitgevoerd hebben.  Daarnaast staan er in het boek ook interviews met mensenrechtenactivisten, advocaten en oud-agenten. Shadrake stelt in zijn boek de onpartijdigheid en de onafhankelijkheid van de rechtbank aan de kaak bij het toepassen van de doodstraf.

Volgens de rechter heeft Shadrake halve waarheden geschetst en leugens waardoor een lezer het vertrouwen in justitie in Singapore kan verliezen. Hij is daarom dan ook veroordeeld voor het minachten van het hof. Het is de zwaarste straf die ooit is gegeven voor zo’n delict in Singapore.

Volgens Amnesty International zijn er tussen 1991 en 2004 ruim 400 mensen in Singapore geëxecuteerd. Wereldwijd is dat een van de hoogste aantallen in verhouding tot een populatie van 5 miljoen mensen. Mensen die opgepakt worden met meer dan 15 gram heroïne, 30 gram cocaïne of 500 gram wiet op zak worden veroordeeld tot de doodstraf.

Door kritisch te zijn over het berechtingssysteem gaat Shadrake nu zelf een Singaporese gevangenis van binnen zien. Kan hij als hij vrijkomt daar mooi een boek over schrijven.

Lees ook:Britse schrijver Shadrake vrij uit gevangenis Singapore
Lees ook:Philipsreclame zorgt voor opschudding in Singapore
Lees ook:De Indonesische Keuken: Gado Gado
Lees ook:Anti-drugsoperatie Thailand: 21 duizend mensen opgepakt
Lees ook:Overstroming Vietnam blijft levens eisen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.