RMS verliest opnieuw kort geding: Wirajuda niet opgepakt

De Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken, Hasan Wirajuda, wordt niet gearresteerd. De rechtbank in Den Haag heeft de eis van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) daartoe afgewezen. Volgens de RMS is Wirajuda medeverantwoordelijk voor het schenden van mensenrechten op de Molukken van 2003 tot 2007.

Begin vorige maand eiste de RMS via een kort geding dat president Yudhoyono opgepakt zou worden. Hoewel de RMS het kort geding verloor, was dit wel aanleiding voor de Indonesische president om zijn geplande staatsbezoek aan Nederland af te zeggen.  

RMS-president in ballingschap Wattilete is niet verrast door de uitspraak van de rechter. Ondanks zijn verlies ziet hij het hoe dan ook als een overwinning. Volgens Wattilete laat het kort geding zien dat niemand vrijuit kan gaan voor het schenden van mensenrechten. De president zegt tot slot: ’ze zullen altijd hinder van ons ondervinden.’  

Oud-minister Wirajuda is sinds maandag in Nederland. De kwestie en de rechtszaak noemt hij een ‘interne gelegenheid.’ Wirajuda zei gisteren al zich geen zorgen te maken.

Lees ook:RMS vraagt Rutte om Indonesische minister aan te houden
Lees ook:Protest tegen Yudhoyono gaat door
Lees ook:Wattilete wil dat Yudhoyono gearresteerd wordt
Lees ook:RMS is de reden dat Indonesie niet naar Nederland komt
Lees ook:Yudhoyono zegt staatsbezoek af

2 reacties op “RMS verliest opnieuw kort geding: Wirajuda niet opgepakt

  1. mainjawa

    RMS “verliest” weliswaar kor geding maar de Javaanse waardigheid heeft weer een deuk opgelopen. goed gedaan rms!

      /  
  2. R.

    maar nederlandse regering en koningshuis oranje samen met republiek indonesie speeld een smerige spelletje tegen de RMS wegens de belangen met indonesie wil nederland even geen ruzie maken met indonssie terwijl nederland en indonesie wel over mensenrechten hebben getekent maar doen net alsof of er niks aan de hand is als het om de molukse vrijheidstrijders gaat die in java worden gemarteld of vermoord.waar is nederland nou mee bezig als het om mensenrechten gaat?hun grootste vriend was vroeger hun vijand en hun vijand indonesie hulde met de jappaners en de moffen om de nederlanders uit indonesie eruit te schoppen!terwijl de molukkers de ambonezen de hollanders hielpen om samen tegen de indringers te vechten !de rood wit blauwe vlag oranje.nederland waar laat jullie vroegere vriend niet in de steek

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.