Indonesie eist onderzoek naar mishandelingen Saudi-Arabie

Er moet een onderzoek ingesteld worden naar de dood van een Indonesische werkster in Saudi-Arabië. Dat eist de Indonesische regering. De vrouw zou door haar baas vermoord zijn en in een afvalbak zijn gedumpt. Het is de tweede keer deze week dat Indonesië opgeschrikt wordt door geweldsincidenten tegen vrouwen die in de golfstaten werken.

Jaarlijks gaan honderdduizenden, veelal vrouwelijke gastarbeiders naar het Midden-Oosten op zoek naar werk. Volgens mensenrechtenorganisaties worden de vrouwen behandeld als slaven, gemarteld, seksueel misbruikt en soms vermoord.

Indonesië is woest over de mishandelingen. President Yudhoyono noemde het ‘buitengewone foltering.’ Het land heeft de Saudische ambassadeur op de vingers getikt en een grondig onderzoek geeïst.  

De Indonesische minister van Arbeid, Muhaimin Iskandar, heeft een onderzoeksteam naar Saudi-Arabië gestuurd. Zij moeten achterhalen of het waar is dat de 36-jarige vrouw door haar bazen is vermoord. De minister zei dat haar hals is doorgesneden en dat ook in de rest van haar lichaam diepe snijwonden zijn gevonden. Voor de mishandeling is nog niemand gearresteerd.

Een ander onderzoekteam onderzoekt het tweede geweldsincident. Sinds 8 november ligt een 23-jarige werkster in Medina in het ziekenhuis. Haar bazen zouden haar hebben verbrand, haar middelvinger gebroken hebben en met een schaar haar lippen verminkt hebben.

Volgens de Human Rights Watch (HRW) is er sprake van een ’ breder patroon van misbruik.’ De mensenrechtenorganisatie roept Saudi-Arabië, Jordanië en Koeweit op hun gastarbeiders beter te berschermen. De HRW reageert op eerdere berichten dat een werkster in Jordanië gedwongen werd spijkers door te slikken en een andere werkster in Koeweit zei dat haar baas spijkers in haar lichaam heeft gedrukt.

Lees ook:Oproep organisatie: hou meisjes in Indonesie
Lees ook:Maleisiër aangeklaagd voor uitbuiting
Lees ook:Speciale vrouwenwagons in Indonesië
Lees ook:Obama noemt Indonesie voorbeeld voor de wereld
Lees ook:Moord Vietnamese journalist opgelost: echtgenoot bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.