Close-up: Koning Bhuminol

Koning Bhumibol van Thailand is de langstzittende vorst ter wereld (Foto: 2T)

De Thaise koning is de langstzittende en oudste vorst ter wereld. Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej is ongekend populair. Veel Thai zijn dan ook blij dat hun koning na een ziekenhuisopname van ongeveer een jaar tegenwoordig weer in het openbaar verschijnt.  De 83-jarige (5 december 1927) koning kampt al lange tijd met gezondheidsklachten.

Op 9 juni 1964 werd hij benoemd tot koning. Hij volgde zijn broer op die dood in zijn kamer was gevonden. Bhumibol werd koning in een tijd dat militairen regeerden. Vanaf 1973 heeft hij altijd geprobeerd een stabiele en parlementaire democratie te stichten in Thailand.

Bhumibol is iemand die veel interesse heeft in het wel en wee van zijn 65 miljoen onderdanen. Toen hij het fysiek nog kon, bezocht Bhumibol regelmatig dorpen in het platteland of stedelijke projecten. Hij heeft projecten opgezet voor watermanagement en irrigatie voor landbouw. Ook zet hij zich in voor het behoud van de natuur en herbebossing.

Niet alleen is de koning een sociaal voelend mens, hij is ook muzikaal. Hij kan uitstekend saxofoon spelen en componeert jazz. In Thailand zijn talloze cd’s van hem te koop met daarop zijn eigen werk. Ook schildert Bhumibol. Schrik niet: hij maakt graag naaktportretten van zijn vrouw, Sirikit.

Koning Bhumibol wil graag gezien worden als een normale man, maar het respect voor hem is in het Thaise leven zichtbaar aanwezig en voelbaar. Overal hangen foto’s van de beste man en Thai spreken niet over hun koning. In de bioscoop wordt aan het begin van de film een fimpje van de koning gedraaid en staat iedereen steevast op om het volkslied mee te zingen. Wie de koning aanspreekt zal dit doen door de te beginnen met de woorden: ‘Ik, die niets meer ben dan een stofdeeltje onder uw hiel…’

De koning heeft de Thai stabiliteit en continuiteit gebracht. Regelmatig raken het leger en de burgerregering verwikkeld in (gewelddadige) conflicten. Sinds 2006 hebben de militairen goedkeuren van de koning en hebben het voor het zeggen in het Aziatische land.

In 2004 hebben koningin Beatrix en prins Willem-Alexander een staatsbezoek gebracht aan Thailand. Toen Juliana nog koningin was bezocht koning Bhumibol in 1960 Nederland. Bekijk hier de beelden:

Lees ook:Koning Bhuminol ligt al één jaar in het ziekenhuis
Lees ook:Opnieuw schermutselingen Thailand en Cambodja
Lees ook:Belgische barbeceukoning kookt voor koning Bhuminol
Lees ook:Abhisit accepteert verkiezingsnederlaag Thailand
Lees ook:Filipijnse president geef militairen amnestie

2 reacties op “Close-up: Koning Bhuminol

  1. Emilio

    Don’t get too “close” to the Thai king, or he may steal your wallet. Habits of a lifetime are hard to knock.

      /  
  2. Manon Huisman

    Haha, how do you know, Emilio?

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.