Acht kerncentrales Vietnam in 2031

Zuidoost-Aziatische landen lijken zich niet te storen aan de kernramp die in Japan dreigt. Indonesië, Thailand en vooral de Filipijnen zijn iets terughoudender, maar Vietnam lijkt nergens iets van aan te trekken. Het land wil voor 2031 maar liefst 8 centrales bouwen.

Volgens de Vietnamese onderminister van Wetenschap en Techniek, Le Dinh Tien, zullen de informatie en inschattingen van de ontploffingen in centrale 1 in Fukushima een basis vormen om de autoriteiten hier te helpen adequate programma’s rond kernenergie te ontwikkelen. Vietnam heeft vorig jaar een megacontract met Rusland gesloten. In de provincie Ninh Thuan gaan ze een kerncentrale bouwen. In 2031 moeten de acht kerncentrales stroom leveren.

Waar Vietnam zich niets aan lijkt te trekken van wat er in Japan gebeurd, lijken Indonesië, Thailand en de Filipijnen dat wel te doen. Volgens een regeringswoordvoerder maakt premier Abhisit zich zorgen over de veiligheid van de kerncentrales, vooral wanneer er ongelukken gebeuren of terroristische aanslagen zijn. In Thailand zal de eerste kerncentrale pas in 2020 gaan werken.

De Indonesische minister van Milieu liet aan de Jakarta Post weten dat “er geen haast is bij de bouw van een kerncentrale, tenzij onze eigen energievoorraden uitgeput raken.” De Filipijnen hebben laten weten dat het land andere energiebronnen moet gaan gebruiken. Atoomstroom heeft het land volgens de Filipijnse regering niet nodig.

Net als Japan hebben Indonesië en de Filipijnen veel last van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Anti-kernenergie activisten zijn blij met de terughoudendheid van de Zuidoost-Aziatische landen.

Lees ook:Vietnam en Japan slaan handen ineen om aardmetalen te winnen
Lees ook:Kindersterfte Zuidoost-Azie neemt af
Lees ook:Vietnam opent vierde internationale luchthaven
Lees ook:Filipijnen gaat cosmetische concurrentie aan
Lees ook:Winterweer Vietnam zorgt voor veel slachtoffers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.