Wapenhandelaar Bout uitgeleverd aan Amerika

 

Na een lang welles-nietes spelletje is wapenhandelaar Victor Bout eindelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Vanochtend rond zes uur heeft hij Thailand, waar hij sinds 2008 gevangen zat, verlaten. Amerika verdenkt Bout van terroristische activiteiten. De Rus staat bekend als de ‘koopman van de dood.’

Als wapenhandelaar zou hij wapens hebben geleverd aan terroristische bewegingen zoals de Colombiaanse FARC, Al Qaida en de Liberiaanse leider Charles Taylor. Hij zou die contacten via zijn vorige baan als luchtmachtofficier hebben opgedaan.

Jarenlang wist Bout uit handen van politie en justitie te blijven, maar in 2008 loopt hij bij een door de Amerikanen opgezette undercoveroperatie toch tegen de lamp. Sinds zijn arrestatie is er juridisch getouwtrek ontstaan om hem uitgeleverd krijgen aan Amerika. In oktober dit jaar besliste een rechter dat Bout uitgeleverd mocht worden aan de VS. Gisteren stemde ook de Thaise premier Abhisit daar mee in en werd de Rus meteen op het vliegtuig gezet.

Rusland is niet blij met de uitlevering van Bout. Achter de schermen zou het land flinke druk hebben uitgeoefend op zowel Thailand als Amerika. Volgens Rusland zou de wapenhandelaar een onschuldige zakenman. Bout ziet zichzelf ook zo, hij houdt vol nooit wapens verkocht  te hebben.

Lees ook:Bout alsnog uitgeleverd aan Amerika
Lees ook:VS moet wachten op uitlevering Bout
Lees ook:Wapenhandelaar wil vrijheid in ruil voor kennis
Lees ook:Abhisit accepteert verkiezingsnederlaag Thailand
Lees ook:Premier Abhisit van Thailand voor de rechter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.