Speciale muggen ingezet in strijd tegen knokkelkoorts

Wetenschappers gaan in Vietnam knokkelkoorts bestrijden met speciale muggen (Foto: Wiki-Commons)

Wetenschappers gaan in Vietnam knokkelkoorts bestrijden met speciale muggen (Foto: Wiki-Commons)

Knokkelkoorts is een groot probleem in Zuidoost-Azië. Wetenschappers hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze gaan in Vietnam en Australië speciale muggen loslaten die geïnjecteerd zijn met een bacterie tegen dengue (knokkelkoorts). Op die manier wordt ervoor gezorgd dat andere muggen geen knokkelkoorts meer ontwikkelen en zo overdragen op mensen. De onderzoekers verwachten dat de speciale muggen snel de overhand krijgen waardoor knokkelkoorts wordt teruggedrongen.

De bacterie waar de muggen mee geïnjecteerd zijn heet wolbachia. Wetenschapper Scott O’ Neill ontdekte deze bacterie. Daarnaast zorgt de bacterie ervoor dat muggen de helft korter leven. Dat is positief, omdat alleen oudere muggen het dengue-svirus overdragen.

Knokkelkoorts is een groot probleem. Jaarlijks worden ongeveer een 100 miljoen mensen met het virus besmet. In 40 duizend gevallen wordt dit virus hen fataal. Knokkelkoorts heeft inmiddels ook al ons land bereikt. Via de invoer van banden wordt het virus overgedragen op tijgermuggen. In Nederland zijn inmiddels vijf besmette bandenbedrijven ontdekt: Montfoort, Oss, Oosterhout, Weert en Heijningen.

Lees ook:Maleisië start proef met genetisch gemanipuleerde mug
Lees ook:WHO: 175 miljoen nog om resistente malaria te bestrijden
Lees ook:E.coli-bacterie gevonden op geïmporteerde groenten Thailand
Lees ook:Vietnam legt gameverslaafden beperkingen op
Lees ook:Pornofilter op Indonesische Blackberry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.