Peper onbetaalbaar geworden in Indonesië

Peper is onbetaalbaar geworden in Indonesië (Foto: Nevit Dilmen)

Peper is in Indonesië onbetaalbaar geworden. Dat terwijl de Indonesiërs overal, maar dan ook overal peper bij eten. Ze eten nog liever een kom rijst met sambal dan een kom rijst met alleen groenten of vlees.

Een jaar geleden kostte een kilo peper nog geen drie euro. Nu is de prijs gestegen tot tien euro. Voor mensen die rondkomen van 1 a 2 euro per dag is dat niet te betalen.Een gemiddelde Indonesiër besteedt van zijn dagelijks budget al eenderde of meer aan peper. Hier kunnen ze vanwege hun lage budget niet flexibel mee zijn.

De hoge prijzen zijn een gevolg van de regen, overstromingen en de uitbarstingen van de Merapi-vulkaan. Peper groeit niet zonder zon.  De Indonesiërs hebben al hun hoop gevestigd op de nieuwe oogst die over een paar weken begint. Hopelijk is die goed, anders gaat het serieuze gevolgen hebben voor de bevolking en daarmee ook de economie.

Lees ook:Vluchtelingen Merapi-vulkaan naar huis
Lees ook:Vliegverkeer boven Java weer op gang
Lees ook:Aantal doden door Merapi-uitbarstingen opgelopen tot 304
Lees ook:Merapi barst voor de derde keer uit
Lees ook:Experts: ergste gevaar Merapi voorbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.