Zus Thaksin lijkt winnaar Thaise verkiezingen

Met 300 van de 500 zetels heeft de oppositiepartij van de verbannen oud-premier Thaksin de verkiezingen in Thailand gewonnen. Volgens een exit poll is de huidig premier Abhisit verslagen. In 2006 werd Thaksin door het leger afgezet. De oud-premier heeft laten weten dat hij naar Thailand terug wil keren, maar “wacht op het goede moment.”

Vorig eisten zijn aanhangers tijdens maandenlange demonstraties het aftreden van Abhisit. Het leger sloeg de roodhemden met geweld neer. Hierbij kwamen 92 mensen om het leven. Oud-premier Thaksin leeft in ballingschap, omdat hij in Thailand verdacht wordt van omvangrijke fraude. Ondanks die beschuldigingen is de steenrijke zakenman nog altijd ongekend populair.

Thakin’s partij wordt nu geleid door zijn zus, Yingluck. Veel Thai verkiezen haar boven Abhisit, omdat zij vinden dat de huidige premier te weinig doet op het gebied van gezondheidszorg voor armen. De grote is nu wat het leger, in het bijzonder de legerleiding, gaat doen, als de partij van Thaksin het weer voor het zeggen krijgt.

Reactie oud-premier Thaksin:


Volgens waarnemers zouden de vervroegde verkiezingen de strijd tussen arm en de heersende, rijke elite, kunnen doen oplaaien. Thailand heeft geschiedenis van veel staatsgrepen. De vervroegde verkiezingen zouden een eind moeten maken aan jarenlange politieke onrust.

Voor zover bekend is verlopen de verkiezingen rustig. Een grote politiemacht moet voorkomen dat er gewelddadigheden ontstaan. Het is ook verboden om alcohol te drinken en te twitteren. Verschillende landen, waaronder ook ons land, hebben toeristen opgeroepen voorzichtig te zijn. In de loop van de avond wordt de definitieve, officiële uitslag verwacht.

Lees ook:Vervroegde verkiezingen in Thailand
Lees ook:Abhisit accepteert verkiezingsnederlaag Thailand
Lees ook:Premier Abhisit van Thailand voor de rechter
Lees ook:Democratische Partij Thailand mag aanblijven
Lees ook:Partij Suu Kyi doet voorlopig niet mee met verkiezingen

2 reacties op “Zus Thaksin lijkt winnaar Thaise verkiezingen

 1. Jorein Versteege

  De Pheu Thai Party is geen alternatief op de Thaise; Democratic Party.

  Alle politieke partijen in Thailand zijn monarchistisch, pro-kapitalistisch en zullen de heersende elite niet omver werpen. Iedereen die kritiek op de koning heeft wordt toch opgepakt en opgesloten. Linkse socialisten hebben daarmee helemaal geen bestaansrecht in Thailand.

  Thaksin is een rijke zakenman, een populist die beweert voor het volk te vechten. Maar dat soort types zullen alleen de bourgeoisie dienen en nooit enorme veranderingen doorvoeren.

  Ik verwacht niet dat het kapitalisme en de monarchie in gevaar komen. De Pheu Thai Party zal uiteindelijk haar populistische beloftes ( net als Geert Wilders ) opzij zetten en gewoon pro-kapitalistische politiek voeren.

    /  
 2. ed hardy günstig

  Thakin’s partij wordt nu geleid door zijn zus, Yingluck. Veel Thai verkiezen haar boven Abhisit, omdat zij vinden dat de huidige premier te weinig doet op het gebied van gezondheidszorg voor armen. De grote is nu wat het leger, in het bijzonder de legerleiding, gaat doen, als de partij van Thaksin het weer voor het zeggen krijgt.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.