Unesco-overleg door Thailand stopgezet

Thailand heeft zich teruggetrokken uit het overleg met de Werelderfgoedcommissie van Unesco. De organisatie wil een Cambodjaans plan om het bestuur van een tempelcomplex langs de grens met Thailand overwegen. Dit verhoogt de spanningen in het gebied. Dat heeft de Thaise premier Abhisit zondag gezegd.

Volgens de premier is het onzinnig dat Cambodja een eenzijdig plan voorstelt voor het beheer van de Preah Vihear tempel.  Beide landen ruziën al jaren over het gebied waar de tempel ligt. De Werelderfgoedcommissie gaf de tempel in 2008 de bijzondere status. Tot grote ontevredenheid van Thailand. Het Internationaal Gerechtshof wees in 1962 tot woede van veel Thai de tempel toe aan Cambodja. Sinds 2008 zijn bij aanvallen rondom het gebied van de tempel al ongeveer 20 mensen om het leven gekomen.

Lees ook:Duizend mensen gevlucht om conflict Preah Vihear-tempel
Lees ook:Cambodjaanse premier roept op tot ‘grens van vrede’
Lees ook:Thailand en Cambodja herstellen relatie
Lees ook:Opnieuw onenigheid bij grens Thailand en Cambodja
Lees ook:Opnieuw schermutselingen Thailand en Cambodja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.