Zegveld: ‘Nederlandse massamoord Indonesië verjaard niet’

Liesbeth Zegveld, de advocaat die de families vertegenwoordigt van de nabestaanden die in 1947 in het Indonesische dorpje Rawagedeh vermoord zijn door Nederlandse militairen, zegt dat hun claim niet verjaard is. Ze gaf vandaag een stuk van haar pleidooi prijs op Radio 1.

Nederlandse militairen zetten in 1947 alle mannen van het dorp op een rij en executeerde ze vervolgens. Daarbij kwamen 150 tot 400 mannen om het leven. Nabestaanden eisten tientallen jaren later een schadevergoeding. De landsadvocaat oordeelde in 2008 dat ze te laat zouden zijn, omdat hun claim verjaard zou zijn.

Zegveld denkt hier anders over:”De nabestaanden hebben jaren onder een koloniaal racistisch systeem geleefd. Ze hadden geen toegang tot het recht.” Ze vindt dan ook oneerlijk om nu te zeggen dat ze te laat zijn. Daarnaast brengt ze nog een ander argument ter tafel. Verjaring geldt vooral omdat het tientallen jaren na dato nog onmogelijk is om na te gaan wat er precies gebeurd is: ”Maar daar is in dit geval geen sprake van. De zaak is goed gedocumenteerd.” Ook voert ze aan dat de staat zich niet op verjaring beroept bij joodse claims over onrecht dat hen in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

Voorafgaand aan de rechtszaak heeft de staat 850 duizend euro aan het dorp gegeven om een school te bouwen. “Als daar een bord op was gekomen met de tekst ‘ter nagedachtenis aan de mannen die hier zijn omgekomen’, hadden we deze zaak wellicht niet hoeven voeren. De staat wilde daar volgens Zegveld niets van weten.

Lees ook:Celstraf voor martelende militairen Papoea
Lees ook:Megafraudeur Clemens K. krijgt vijf jaar cel
Lees ook:Thaise politieagenten ter dood veroordeeld
Lees ook:Nederlander vermoord op de Filipijnen
Lees ook:Nederlandse ambassadeur Thailand stapt op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.