Opnieuw onenigheid bij grens Thailand en Cambodja

Opnieuw is er tussen de grens van Thailand en Cambodja onenigheid geweest. Dit gebeurde een paar uur nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bij elkaar was gekomen om beide landen op te roepen tot een permanent ‘staakt-het-vuren.’

Wie er als eerste is begonnen, wordt door de landen tegengesproken. Uiteraard is Cambodja volgens Thailand begonnen. Zo zou volgens een Thaise legerofficier rond vijf uur plaatselijke tijd een handgranaat door Cambodja zijn gegooid waarop zij schoten hebben gelost. Een hooggeplaatste Cambodjaanse militair die bij de post was, ontkent het incident.

Hij zegt weer dat Thaise soldaten elke avond granaten gooien. Tussen 4 en 7 februari is het tussen beide landen tot zware confrontaties gekomen. Hierbij kwamen tien mensen om het leven, waaronder zeven Cambodjanen. De twee landen liggen met elkaar in conflict over de Preah Vihear-tempel, ruines uit de elfde eeuw. Deze zijn aan Cambodja toegewezen. In 2008 zette Unesco de tempels op de werelderfgoedlijst en sindsdien lijdt dit vanuit Thaise kant tot woede en confrontaties.

Lees ook:Opnieuw schermutselingen Thailand en Cambodja
Lees ook:Thailand en Cambodja herstellen relatie
Lees ook:Cambodjaanse premier roept op tot ‘grens van vrede’
Lees ook:Unesco-overleg door Thailand stopgezet
Lees ook:Thaise bewoners terug naar grensgebied Preah Viheartempel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.