Na 23 jaar parlement Myanmar voor het eerst geopend

Voor het eerst in 23 jaar tijd heeft het militair geleide regime in Myanmar haar parlement geopend. Ondanks het strenge toezicht van het leger is de oppositie gematigd positief. Om 08.55 uur (03.25 uur Nederlandse tijd) openden beide kamers van het parlement en nieuwe lokale parlementen.

Impressiefilmpje van het nieuwe parlementsgebouw in de nieuwe hoofdstad:


Diplomaten, journalisten en andere belangstellenden werden op afstand gehouden toen de parlementariërs met bussen naar binnen werden gereden. Mobieltjes, camera’s, recorders en ander elektronische apparatuur zijn verboden. De bussen zijn uitgebreid gecontroleerd op bommen.

Het leger van Myanamar heeft zeker 80 procent van de zetels in het parlement. Bij de laatste verkiezingen van november riep oppositieleidster Aung San Suu Kyi op tot een boycot, waarop het leger de stemresultaten vervalste. De verkiezingen zijn in het Westen veroordeeld.

Sinds 1962 is het Birmese leger aan de macht. Tot 1988 toen de partij van Suu Kyi de verkiezingen won, maar haar overwinning is nooit officieel erkend. In plaats daarvan plaatste de junta haar onder huisarrest. Afgelopen november waren de eerste verkiezingen sinds 20 jaar tijd. Suu Kyi werd direct na de verkiezingen vrijgelaten.

Het nieuwe parlement krijgen echt minimale vrijheid van meningsuiting. Ze mogen zeggen wat ze willen, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Alles wat de nationale veiligheid en eenheid is gevaar brengt is niet toegestaan. Wie een protest in het parlement organiseert riskeert een gevangenisstraf van 2,5 jaar. 

Een klein deel van de oppositie ziet een lichtpuntje: ‘dat het parlement samen is gekomen, is een stap op Myanmars weg naar democratie,’ zei Thein Nyunt. Hij is lid van de Nationaal Democratische Kracht, een partij die afscheidde van Suu Kyi’s partij.

De ‘volkvertegenwoordigers’ hebben hun intrek genomen in een nieuw gebouw in Naypyitaw genomen.  Dit is de nieuwe hoofstad van Myanmar. Eerder was dit Yangon, ook wel Rangoon genoemd.

Lees ook:Partij Suu Kyi doet voorlopig niet mee met verkiezingen
Lees ook:Generaals uit dienst voor verkiezingen
Lees ook:Advocaten sceptisch over vrijlating Aung San Suu Kyi
Lees ook:VN-leider Ban Ki-Moon roept Myanmar op Suu Kyi voor verkiezingen vrij te laten
Lees ook:Oppositieleider Myanmar mogelijk na verkiezingen vrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.