Oud-guerillaleider Vang Pao uit Laos gestorven

Oud-guerillaleider Vang Pao in zijn jongere jaren. Pao is afgelopen donderdag op 81-jarige leeftijd in de VS overleden (Foto: Gazpacho)

De vroegere leider van Hmongvolk in Laos, generaal Vang Pao, is afgelopen donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. De oud-leider overleed in een ziekenhuis in Californië, Amerika. In de jaren ’60 en ’70 was Pao de leider van een guerrillaleger. Met duizenden mensen streed hij met hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst de CIA tegen Laotiaanse communisten.

De communisten werden in die tijd gesteund door het toenmalige Noord-Vietnam. Volgens CIA-directeur William Colby was Pao ‘de grootste held in de oorlog in Vietnam.’ Bij zijn eigen volk, de Hmong, was de generaal ook zeer geliefd vanwege zijn weerstand tegen buitenlandse overheersers. Nadat in 1975 veel communisten toch aan de macht kwamen, ging Pao en veel andere Hmong in de Verenigde Staten in ballingschap leven. In Amerika werkte hij als bewaker van een supermarkt.

Lees ook:Bob Dylan’s Vietnam-protestlied uit 1964 geveild voor 3 ton
Lees ook:China belooft Myanmar hulp
Lees ook:Laos: Plain of Jars
Lees ook:Maleisië pakt beruchte dierensmokkelaar op
Lees ook:Vietnam laat duizenden gevangenen vrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.