RECEPT – Indonesische spekkoek

Spekkoek is een typische Indonesische lekkernij, die vaak gemaakt wordt voor speciale gelegenheid. Hoewel de naam anders doet vermoeden is spekkoek, ofwel kue lapis, heerlijk zoet en komt er geen spek aan te pas. De koek werd vernoemd naar de vleessoort vanwege de laagjes die een beetje doen denken aan doorregen spek. Je moet er even een uur voor reserveren, maar dan heb je wel een heerlijke zelfgemaakte spekkoek!

 

Ingrediënten (voor 1 behoorlijke spekkoek)

100 gram bloem
250 gram roomboter
8 eieren
250 gram basterdsuiker
2 eetlepels koffieroom
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel zout
8 theelepels kaneel
2 theelepels kardemom
3 theelepels kruidnagel (gemalen)
3 theelepels nootmuskaat

 

Bereiding

  1. Vet een bakblik met een doorsnede van ongeveer 22 centimeter in met een beetje boter en bestuif het met wat bloem.
  2. Scheid de eiwitten en de dooiers van elkaar. Klop ze ieder in een aparte kom goed los.
  3. Doe boter en basterdsuiker in een beslagkom en mix ze goed door elkaar totdat er een romig mengsel ontstaat.
  4. Zeef de bloem erdoor en mix alles weer goed.
  5. Doe nu de opgeklopte eiwitten en dooiers erbij en hussel het geheel weer even lekker door.
  6. Voeg koffieroom toe en (je raad het al…) mixen weer!
  7. Voeg vanillesuiker en zout toe.
  8. Verwarm de grill voor.
  9. Pak een tweede beslagkom en deel het beslag uit de andere kom in tweeen.
  10. Voeg nu alle kruiden (kaneel, kardemom, kruidnagel, noodmuskaat) toe aan een van de beslagkommen, zodat je nu een kom met een wit beslag en een kom met een bruin beslag hebt.
  11. Doe een laagje van het bruine beslag (ongeveer 2 á 3 mm) in het ingevette bakblik.
  12. Plaats het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven en grill het ongeveer 3 minuten gaar. (Tip: als het laagje gaat verkleuren, weet je dat het gaar is)
  13. Is het laagje gaar, bakblik eruit en doe er een laagje wit op. Deze handeling herhaal je totdat het beide kleuren beslag op zijn. Zorg ervoor dat je eindigt met een bruine laag. (Tip: door opscheplepels van gelijke grote voor beide soorten beslag te gebruiken, weet je zeker dat de laagjes even dik worden)
  14. Tijd voor de sateprikkertest: prik voorzichtig met een satéprikker in je spekkoek. Komt die er droog uit, dan is het gaar. Zo niet, dan nog een paar minuutjes in de oven op 180 graden.

Lees ook:De Indonesische Keuken: Gado Gado
Lees ook:RECEPT – Singapore Sling Cocktail
Lees ook:Thaise soep: Tom Yam Kung
Lees ook:De Indonesische keuken: Babi Ketjap
Lees ook:RECEPT – Indonesische Rendang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.